PORTRET: Actorul Harrison Ford împlineşte 80 de ani

Răzvan Moceanu

Luni, 13 iulie, actorul american Harrison Ford împlinește 80 de ani. S-a remarcat în două celebre serii în care a jucat – „Star Wars” („Războiul stelelor”) şi „Indiana Jones”, dar şi în alte peste 40 de filme în care a apărut – printre care „Vânătorul de recompense”, „Evadatul” ori „Air Force One”.

Cu toate că, de-a lungul carierei, Harrison Ford a primit o singură nominalizare la Oscar pentru „Cel mai bun actor”, pentru rolul din filmul „Witness” („Martorul”), el este considerat unul dintre cele mai importanți actori de la Hollywood. Pe de altă parte, în anul 2001, a fost desemnat, de către Guinness Book, drept cel mai bogat actor în viaţă, averea lui fiind estimată atunci la 3,3 miliarde de dolari.

* * * * *

Harrison Ford s-a născut la 13 iulie 1942, la Chicago, părinţii săi fiind Christopher Ford, manager al unei agenții de publicitate, și Dorothy Needleman, o fostă actriță, devenită casnică după naşterea primului copil. Trei ani mai târziu, venea pe lume fratele mai mic al lui Harrison, pe nume Terence.

Ford a studiat la Maine East High School şi la Colegiul Ripon din Wisconsin.

Va semna, apoi un contract cu casa de filme Columbia Pictures, în cadrul programului pentru tinere talente.

Va debuta în film în drama „Dead Heat on a Merry-Go-Round” (1966).

În 1970, primeşte un rol în filmul „Getting Straight”, apoi va lucra, pentru câţiva ani ca tâmplar.

În anul 1973, George Lucas l-a distribuit în filmul „American Graffiti”, iar în 1974, a primit un rol secundar în producţia lui Francis Ford Coppola „The Conversation”.

A urmat un rol în producţia TV a lui Stanley Kramer „The Court Martila of Lt. William Calley”, iar în 1977, George Lucas îl distribuie în „Războiul stelelor”, film în care joacă rolul pilotului rebel Han Solo. Filmul va face furori în rândul americanilor, a depășit toate barierele de încasări, iar Harrison Ford devine un star internaţional.

În 1981, face un nou rol memorabil, cel al profesorului aventurier Indiana Jones în „Raiders of the Lost Ark” („Indiana Jones şi căutătorii arcei pierdute”), o nouă producţie care va atrage încasări consistente.

În 1984, a urmat un rol în „Indiana Jones şi templul morţii“, apoi prestaţii remarcabile în „Indiana Jones şi ultima cruciadă“ (1989) şi „Indiana Jones şi regatul craniului de cristal“.

Harrison Ford are însă şi multe alte preocupări în afara actoriei. Este un mare iubitor al naturii şi un militant activ pentru apărarea şi salvarea speciilor pe cale de dispariţie, fiind și vicepreședinte al Societății Americane pentru Conservarea Naturii.

Este, de asemenea, un colecţionar de aparate de zbor şi deţinător al unui brevet de pilot, pentru elicoptere şi avioane. Nu zboară însă doar pentru pasiune, ci se împlică şi în patrulele de voluntari ce salvează turişti rătăciţi prin munţii din zona fermei sale din Jackson, Wyoming.

Pasiunea pentru zbor i-a adus actorului, de-a lungul timpului și o serie de incidente.

Astfel, în anul 1999, Harrison Ford a efectuat o aterizare forţată cu elicopterul, în timpul unui zbor de instrucţie, în Los Angeles, însă atât actorul, cât şi instructorul lui au scăpat nevătămaţi.

În anul 2015, actorul a suferit răni destul de serioase după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit pe un teren de golf din Los Angeles.

În februarie 2017, Harrison Ford a fost implicat într-un nou incident aviatic, în urma căruia starul hollywoodian a fost la un pas de a suferi un accident de avion, pe un aeroport din California. El primise permisiunea de a ateriza cu avionul său pe aeroportul John Wayne din comitatul Orange, însă starul hollywoodian a confundat pista de aterizare şi a coborât pe o pistă paralelă, zburând la mică distanţă deasupra unui avion al companiei American Airlines, la bordul căruia se aflau 110 pasageri şi care aştepta permisiunea de a decola.

Bărbat chipeş, Harrison Ford are la activ trei căsătorii şi un număr consistent de alte relaţii care i-au fost atribuite, deşi actorul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai discreţi oameni de la Hollywood în privința vieții personale.

Harrison are patru copii cu cele două soţii: Willard şi Benjamin din prima căsătorie cu Mary Marquardt, şi Malcolm şi Georgia din mariajul cu scenarista Melissa Mathison.

Actorul este căsătorit în prezent cu actriţa Calista Flockhart, care este cu 22 de ani mai mică, iar presa de peste Ocean scrie că actorul l-a adoptat pe fiul Calistei, Liam.

Pe lângă nominalizarea la Oscar de care aminteam, Harrison Ford a fost înscris în California Hall of Fame (2016) şi a primit alte numeroase premii, printre care Premiul AFI pentru întreaga carieră (2000), Premiul Cecil B. DeMille (2001) şi un premiu onorific César (2010). De asemenea, el are o stea pe Hollywood Walk of Fame.

În mai 2022, actorul declara că cel de-al cincilea film din franciza ”Indiana Jones” va apărea în cinematografe în iunie 2023, filmările fiind practic încheiate.