Refugiații din Ucraina speră să se întoarcă curând la casele lor

Cea mai mare parte a refugiaţilor ucraineni speră să se întoarcă la casele lor cât mai curând posibil, dar spun că vor rămâne în ţările în care şi-au găsit adăpost până la încetarea ostilităţilor, indică rezultatele unei anchete a Naţiunilor Unite.

Sondajul mai arată că cei care care au fugit din Ucraina, după începerea invaziei ruseşti, sunt în permanenţă îngrijoraţi de cum va arăta viitorul, iar acest lucru îi împiedică să îşi facă planuri pe termen lung. Pe teren au fost şi astăzi violenţe, după cum relatează trimisul special RRA, Ilie Pintea.

Reporter: Sistemele de rachetă HIMARS, care își fac tot mai mult simțită prezența pe linia frontului, au permis forțelor ucrainene să lovească mai multe ținte strategice, inclusiv un punct de comandă din regiunea Herson.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serghei Bratciuk, a precizat că lovitura asupra Nova Kahovka, unde se afla un comandament rusesc, a ucis un general, cinci ofițeri superior și 150 de soldați, însă datele au fost infirmate parțial de armata rusă, care a comunicat un număr mult mai mic de victime.

Alte atacuri ale Ucrainei au afectat cel puțin cinci depozite de armament în cadrul contraofensivei ordonate de președintele Volodimir Zelenski pentru recuperarea orașelor ocupate din sudul țării. Operațiunea este una de amploare și ar putea avea succes dacă armamentul promis de țările care sprijină militar Ucraina ar ajunge la timp. Germania a dat publicității lista echipamentelor trimisă deja, care include arme antitanc, sisteme de apărare antiaeriană, muniții și vehicule militare, iar Statele Unite ale Americii continuă să suplimenteze numărul sistemelor de rachete și HIMARS, care a ajuns la 12.

O altă chestiune care poate favoriza succesul forțelor de apărare e dispersarea armatei ruse, care s-a concentrat în est, lăsând sudul în apărarea unor divizii recent introduse în teatrul de operații, fără experiență de luptă. Donbasul rămâne principală linie de atac a forțelor ruse care continuă să forțeze la Sloviansk, după ce au cucerit Luganskul și o mare parte din regiune./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 iulie