2022. július 14.

Ritkítják a járatokat a bukaresti metrón

A vonatok ezentúl 10-15 percenként érkeznek a főváros öt metróvonalán. Ennek oka a szerelvények hiánya. Több járműt azért nem lehet üzembe helyezni, mert nem estek át az időszakos műszaki vizsgán. A francia Alstrom cég – amelyiknek ez lenne a feladata azért nem végezte el a szükséges karbantartási munkálatokat, mert a Közlekedési Minisztérium a Metrorex vállalat nem rendezte a korábbi adósságait. A metrót üzemeltető cég hátralékai mintegy 140 millió lejre rúgnak. A Metrorex ma azt közölte a közszolgálati rádióval, hogy az adósságainak egy részét – ami a folyó évre vonatkozik – már kifizette, a hátralék kifizetésére pedig kérni fogja a kormányt, hogy a költségvetés kiigazításának alkalmával utalja át a szükséges pénzt. (Radio România Actualităţi)

Egy héttel meghosszabbítják a népszámlálás határidejét

Egy héttel meghosszabbítják a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezéses szakasz – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A lakosság 83 százalékát írták össze eddig a népszámláláson.

Mint ismert, nagyon sok településen újra megnyitották az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Továbbá az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél is lehet jelezni, ha még nem járt arra egy számlálóbiztos, a szervezet pedig abban segít, hogy a lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesíti, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz.

Az elmúlt napokban – amióta újranyitották az összeírópontokat – a korábbinál sokkal több, átlagban mintegy 250 ezer személy adatait sikerült begyűjteni naponta – mutatott rá Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke.

Botoşani megyében már lezárult a népszámlálás, itt 100 százalékban összeírták a lakosságot, Vrancea megyében 99,9 százalék, Beszterce-Naszód megyében 97,2 százalék ez az arány. A leggyengébben Bukarest (55,4 százalék), Temes megye (65,8 százalék) és Ilfov megye (70,4 százalék) áll. (RADOR Hírügynökség)

Takarékoskodunk a villanyárammal

Az év első öt hónapjában több mint 22 milliárd (22,23 milliárd) kilowattóra (kWh) villamos energiát fogyasztott az ország, 4,1 százalékkal kevesebbet, mint 2021 azonos időszakában – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az ipari villamosenergia-fogyasztás 3,5 százalékkal csökkent, a közvilágítás fogyasztása 11,1 százalékkal nőtt, a lakossági fogyasztás pedig 6,3 százalékkal volt kisebb A megtermelt árammennyiség 27,23 milliárd kWh volt 2022 első öt hónapjában, 1,54 milliárd kWh-val kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az idei év első öt hónapjában Románia 2,50 milliárd kWh villamos energiát exportált, 398,2 millió kWh-val kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában. (Radio România Actualităţi)

Elkészült az Európai Bizottság jogállamisági jelentése Romániáról

A tegnap közzétett dokumentum több ajánlást is megfogalmaz az ország számára, így például azt, hogy folytassa azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja az igazságügyet érintő bűncselekmények felderítése és a bűnvádi eljárások elindítása; szavatolja azt, hogy az igazságügyi törvények felülvizsgálata megerősíti az igazságügy függetlenségét, ideértve a magisztrátusok (bírák és ügyészek) fegyelmi felelősségi rendszerének szabályozását.

A dokumentum üdvözölte a magisztrátusok által esetlegesen elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó különleges ügyosztály megszüntetését, de megállapítja, hogy „még mindig fennállnak bizonyos aggodalmak az ilyen vétségek bűnüldözésével kapcsolatban”. Brüsszel ugyanakkor sürgeti, hogy hazánk alkosson jogszabályt a képviselők és szenátorok lobbizásának szabályozására és foglalkozzon „az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) „operatív kihívásaival”, ideértve az ügyészek alkalmazását is.

Szorgalmazzák továbbá a jogszabályok elfogadás előtti széles körű társadalmi vitáját; a politikai pártok finanszírozásának átláthatóságát; a közszolgálati média függetlenségének szavatolását szolgáló jogszabályok elfogadását. A sajtóval kapcsolatban azt is megemlítik, hogy nincs megfelelő átláthatósága a választási kampányidőszakon kívül a politikai pártok által fizetett tartalmak megjelentetésének és továbbra is problémás az újságíróknak a nyilvános információkhoz való hozzáférése. A Bizottságot továbbra is nyugtalanítja az a tény, hogy nem rendezett az Audiovizuális Tanács működése és költségvetése, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy Románia még nem ültette át jogrendjébe az audiovizuális médiára vonatkozó direktívának a 2018-ban módosított változatát. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR