2022. július 15.

Jók vagyunk matekból

Románia matematika-csapata Európában az első, a világon pedig az ötödik lett az Oszlói Nemzetközi Matematika Olimpián. A fiatal matekosok két arany és négy ezüstéremmel tértek haza a megméretésről. A világelső Kína lett, őt Dél-Korea, az Egyesült Államok és Vietnám követi. Ezt Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter jelentette be ma Facebook-oldalán. A tárcavezető gratulált a hat tagú csapatnak, akik közül hárman tizedikesek, hárman pedig tizenegyedikesek. A miniszter ugyancsak elismerte a diákok felkészítő tanárainak, valamint a csapat koordinátorának, Dr. Cătălin Gheorghenak az érdemeit. A norvég fővárosban rendezett versenyen 105 ország képviseltette magát. (RADOR Hírügynökség)

Ma újabb kormányülés lesz, amelyen várhatóan elfogadják az Adótörvénykönyv módosításait

Erre azért van szükség, mert azt követően, hogy a kormány képviselői tárgyaltak a szakszervezetekkel, a munkaadók és a helyhatóságok képviselőivel, a Pénzügyminisztérium újabb változtatásokat eszközölt a tervezeten. Elfogadták többek között a vállalkozóknak azt a javaslatát, hogy a vendéglátóipari cégek január 1-től választhassanak a különleges adózás és a profitadó között. Egy másik módosítás értelmében kevésbé szigorúan adózzák meg a szerencsejátékokat és változtatnak a tevékenység szervezését és működését előíró jogszabályokon. Ami az épületekre kivetett adót illeti, megállapodtak abban, hogy amennyiben a közjegyzői besorolási értékek alacsonyabbak mint az eddig alkalmazottak, akkor a helyhatóságok adatait kell alapul venni. (Radio România Actualităţi)

Az idei első félévben a hazai autópiac könyvelte el a legnagyobb növekedést Európában

Ezt az Európai Autógyártók Egyesülete közölte ma. Az újonnan forgalomba írt gépkocsik száma 23%-al emelkedett, ami közel 58.000 új autót jelent. Ezzel szemben Európában 14%-os visszaesést regisztráltak 2022 első félévében, egyebek közt olyan hagyományosan erős autópiacokon is, mint amilyen a német, francia, spanyol és olasz is. A legnagyobb visszaesés – 18%-os – Németországban volt, a legkisebb Spanyolországban: 8%. A jelenség oka a félvezetők hiánya, ami tavaly óta sújtja a gyártókat, s amihez hozzáadódik az ukrajnai háború hatása is. (RADOR Hírügynökség)

Több mint 180 millió euró uniós pénz áll a családorvosok rendelkezésére, amelyet kabinetjeik fejlesztésére fordíthatnak

Az Országos Fejlesztési Terv (PNRR) keretében kiutalt pénzt a családorvosok a kabinetek felszerelésére, bútor- és eszközvásárlásra fordíthatják. Minden egyes kabinet hozzáadott értékadó nélkül 45 ezer euró értékben pályázhat a szóban forgó pénzalapra. A családorvosi rendelő épületének felújítására 15 ezer euróig terjedő összeget lehet igénybe venni.

Az Egészségügyi Minisztérium számításai szerint 3000 egyéni vagy közös családorvosi kabinet részesülhet a pénzből. Az igényléseket a www.proiecte.pnrr.gov.ro honlap révén lehet eljuttatni a kormányhoz augusztus 4-ig. (Radio România Actualităţi)

Két millió euróra büntette a fogyasztóvédelem a Blue Air légitársaságot

A fapados járatokat üzemeltető romániai vállalkozást azért sújtották ezzel a büntetéssel, mert egy év alatt mintegy 66 millió lej értékű, közel 180 ezer foglalást törölt, azaz nem indította el meghirdetett járatait. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) csütörtöki közleménye szerint a Blue Air ugyanakkor elmulasztotta közölni árbevételét, ami lehetetlenné tette a százalékos büntetés kiszabását, ezért voltak kénytelenek a két milliós büntetést megállapítani.

Ugyanakkor az ANPC elrendelte az április 30-ika után megkötött szerződések megszüntetését és a törölt szolgáltatások árának a visszafizetését. Az intézkedést tíz napon belül kell végrehajtani. A Blue Airt kötelezték továbbá arra is, hogy ne hirdessen meg olyan szolgáltatásokat, amelyeknek teljesítéséhez nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és forrásokkal, vagy képtelen azokat a megszabott határidőn belül végrehajtani. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR