Este perioada concediilor și a vacanțelor la mare

Este perioada concediilor și a vacanțelor la mare. Weekendul acesta marchează și vârful sezonului. Se estimează că peste 70 de mii de turiști vor fi la Marea Neagră, iar preferințele se îndreaptă anul acesta către sudul litoralului – transmite corespondentul RRA Sorin Cealera.

Reporter: Chiar dacă destinațiile externe sunt mai accesibile decât în ultimii doi ani, stațiunile autohtone rămân principala opțiune de vacanță pentru români. Sancționată pentru calitatea nisipului în zona plajelor lărgite, tarifele mari la parcare și prețurile ridicate, Mamaia a pierdut teren, în comparație cu stațiunile din sud, dar continuă să atragă un număr mare de turiști. Unele hoteluri și restaurante oferă discounturi considerabile în această perioadă.
-: Cazare, nouă ne-a convenit prețul. Nu suntem nici foarte departe de plajă, iar la mâncare, băutură sunt un pic mai piperate, cam cu vreo 5-10 lei fiecare porție față de anul trecut.
Reporter: Posibilităţi de distracție?
-: Momentan, toata ziua suntem pe plajă. Seara, ieșim la terasă și ne plimbăm pe faleză. Ne gândim să ne ducem cu telegondola, să intrăm și la Delfinariu. /…/ şef recepţie la un hotel de trei stele din Mamaia.
-: Avem oferite șezlongurile gratuit în pachetul turistic și avem turiștii care sunt fideli; undeva la 70% sunt turiștii care revin în fiecare an.
Reporter: Sudul atrage mai ales prin pachetele all inclusive și prețurile mai mici pentru toate buzunarele. Eforie Nord este la 80% din capacitate.
-: Noi aici venim de 3 ani. Stăm la o pensiune, plătim 240 pe noapte. E ok.
Reporter: Un buget de vacanță?
-: 1000 de euro, șapte nopți şi opt zile.
Reporter: Litoralul este ocupat la 65% din capacitate în acest moment, dar potrivit rezervărilor făcute de agențiile de turism, procentul va depăși 80-90% în vârf de sezon./lalexandrescu/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie