Târgul de fete de pe Muntele Găina

Târgul de fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, începe astăzi în județul Alba și va cuprinde un program cultural artistic divers: concerte de folclor și muzică ușoară, proiecții de filme și un târg al meșterilor populari. Mai multe aflăm din materialul corespondentei RRA, Andreea Bogdan.

Reporter: Târgul se desfăşoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 m, fiind atestat pentru prima dată în 1816. Sărbătoarea se organizează în fiecare an din vremuri străvechi în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

În trecut, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. În prezent, Târgul de fete de pe Muntele Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate, și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării.

Numeroși participanți sunt așteptați astăzi, dar și mâine, sus pe Muntele Găina, mai ales că sărbătoarea a lipsit în ultimii ani din cauza pandemiei. Manifestarea va cuprinde un program cultural artistic divers, cu concerte de folclor și muzică ușoară, petreceri în aer liber, proiecții de filme etnografice și un târg al meșterilor populari.

Evenimentul debutează astăzi la ora 12:00. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze, de până la 20 de locuri./lalexandrescu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie