Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

*Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.*

1) Un centru de zi pentru persoanele refugiate din Ucraina şi stabilite pe teritoriul judeţului Vrancea (est) a fost inaugurat de Crucea Roşie Vrancea, la Focşani. Înfiinţarea Centrului de Zi ‘Acasă pentru Ucraina’ a venit natural, ca urmare a nevoilor persoanelor refugiate din Ucraina, identificate în cadrul proiectelor dedicate acestora, derulate de Crucea Roşie Vrancea în ultimele luni. Centrul de Zi va fi un spaţiu incluziv, deschis tuturor persoanelor refugiate din Ucraina şi stabilite temporar în Vrancea. Dreptul de a căuta siguranţă este nenegociabil, iar persoanele care sunt forţate să fugă din calea unui conflict armat ar trebui să fie bine primite oriunde. Am vrea să ştie că nu sunt singuri şi se pot baza pe ajutorul nostru în faţa oricărei situaţii, a declarat directorul general al Crucii Roşii Vrancea, Rodica Davidean.

Printre activităţile care vor fi derulate în cadrul Centrului de Zi se află cursuri de limbă română şi limbă engleză pentru persoanele refugiate din Ucraina, orientare în carieră, consiliere psihologică, socială sau juridică, grup de sprijin pentru refugiaţi şi evenimente de socializare. De asemenea, Centrul va servi ca spaţiu pentru pregătirea activităţilor din cadrul proiectelor dedicate persoanelor refugiate, pe care Crucea Roşie Vrancea le are în implementare.

Încă de la începutul conflictului armat, voluntarii Crucii Roşii Vrancea au prezenţi în Ucraina cu ajutoare. Crucea Roşie Vrancea a efectuat peste 100 de transporturi umanitare, circa 600 de tone de produse alimentare şi de igienă, medicamente, hrană pentru bebeluşi ajungând direct la ucrainenii grav afectaţi de război.

2) Peste 220 de refugiaţi cazaţi la Târgu-Mureş, centrul României, sunt în programul 50/20. Cetăţenii români care aleg să cazeze refugiaţi din Ucraina în locuinţele proprii pot beneficia la cerere şi de un ajutor din partea statului, care oferă până la 70 de lei (circa 14 euro) pe zi pentru fiecare refugiat cazat.

Din această sumă, 50 de lei (circa 10 euro) sunt destinaţi acoperirii cheltuielilor de cazare, iar 20 de lei (circa 4 euro) pentru hrana zilnică a celor cazaţi. De la începutul programului în judeţul Mureş aproape 70 de persoaneau beneficiat de acesta, spune directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu-Mureş, Corina Todoran.

În prezent judeţul Mureş găzduieşte peste 400 de refugiaţi, iar de la începutul crizei din Ucraina în judeţ au fost cazate peste 2.000 de persoane.

3) Ştirile *în limba ucraineană* sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.