Teheranul are capacitatea tehnică de a fabrica o armă nucleară (consilier al lui Ali Khamenei)

Teheranul este, din punct de vedere tehnic, capabil să fabrice o armă nucleară, însă nu a decis, încă, dacă va construi una, a declarat, duminică, un consilier de rang înalt al liderului suprem iranian, Ali Khamanei, pentru serviciul arab al televiziunii Al Jazeera.

„În câteva zile am fost capabili să îmbogăţim uraniu până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogătit la 90% … Iranul dispune de mijloacele tehnice de a produce o bombă nucleară, însă nu există o decizie din partea Iranului de a construi una”, a declarat Kamal Kharrazi.

În 2018, fostul preşedinte american, Donald Trump, a renunţat la acordul nuclear convenit în 2015 de Teheran şi puterile mondiale, conform căruia Iranul îşi reducea activitatea de îmbogătire a uraniului. La aproximativ un an de la politica de ‘presiune maximă” a lui Trump cu privire la Iran, Teheranul a început să încalce restricţiile prevăzute în pact.

Iranul neagă de multă vreme că ar încerca să obţină arme nucleare, afirmând că rafinarea uraniului are doar scopuri civile şi a precizat că încălcările pactului nuclear sunt reversibile, dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi reintră în acord. Convorbirile indirecte dintre Iran şi administraţia preşedintelui Joe Biden, menite să aducă atât Washingtonul, cât şi Teheranul în linie cu acordul nuclear, sunt blocate din martie. Kharrazi a spus că Teheranul nu va negocia niciodată în legătură cu programul său balistic şi cu politica regională, aşa cum cer Occidentul şi aliaţii acestuia din Orientul Mijlociu./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 17 iulie