Guvernul începe să pregătească o strategie pe termen mai lung pentru combaterea secetei

Realizator: Cristian Bâcâin – O nouă etapă a Programului Start-up Nation începe săptămâna aceasta, mai exact mâine, 19 iulie. În prezent este perioada de preînscrieri, iar autoritățile au atras atenția că, astăzi, platforma dedicată – IMM Recover – ar putea fi nefuncțională timp de câteva ore, pentru a se pune la punct ultimele detalii tehnice necesare lansării sesiunii propriu-zise de înscrieri, exclusiv online. Programul se reia după patru ani de pauză și este extrem de așteptat de micii întreprinzători. Tot săptămâna aceasta, guvernul începe să pregătească o strategie pe termen mai lung pentru combaterea secetei, în contextul în care efectele schimbărilor climatice ne afectează tot mai mult.
Reporter: Andrei Șerban – Guvernul vrea să folosească bani europeni, dar și de la bugetul de stat pentru a dezvolta sistemul de irigații și pentru a-i susține pe fermierii care au fost afectați de secetă. Pentru acest lucru a fost înființată o comisie interministerială care va începe să lucreze din această săptămână, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Dorim ca, pe de o parte, să identificăm măsurile pe care putem să le luăm atât din fonduri guvernamentale, de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, pentru sprijinul fermierilor care sunt afectați de efectele secetei și, desigur, dezvoltarea capacităților de producție în industria agroalimentară, astfel încât să putem să dezvoltăm capacități de producție care să asigure valoare adăugată mai mare.
Reporter: Și tot pentru această săptămână, premierul a cerut Ministerului Mediului să îi prezinte stadiul în care se află Programul Casa Verde Fotovoltaice. Este vorba despre un program a cărui nouă sesiune de înscriere trebuia să înceapă în a doua parte a acestui an și care subvenționează instalarea de panouri solare de către persoanele fizice. De asemenea, de mâine, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va demara a treia ediție a Programului Start-up Nation. Înscrierile online se vor putea depune până la data de 1 septembrie, la ora 20:00. Ediția din acest an aduce mai multe noutăți, printre care un buget deidcat exclusiv românilor din străinătate, și se introduce obligația unei cofinanțări, între 5 și 15 procente din valoarea proiectului, din partea celor care aplică./asalar

RRA: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 iulie)