Ultimele evoluţii de pe frontul din Ucraina

Un nou pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de Uniunea Europeană, în valoare de 500 de milioane de euro, a fost aprobat azi, la Bruxelles, de miniştrii europeni de externe.

Acest ajutor, destinat în principal înarmării Ucrainei, este al cincilea oferit de Uniune şi aduce la circa 2 miliarde şi jumătate de euro valoarea asistenţei militare europene oferite Kievului de la debutul invaziei ruse, acum aproape 5 luni. Care este situaţia din teren, în Ucraina, aflăm de la trimisul RRA, Alexandru Buzică.

Reporter: În sudul Ucrainei, la Odesa, armata invadatorilor a folosit două avioane de tipul SU-35 pentru a bombarda orașul. Aparatele de zbor au lansat atacul de pe Marea Neagră, iar una dintre rachete a fost doborâtă de bateriile antiaeriene ucrainenene, însă celelalte trei au lovit ținte militare. Nu s-au înregistrat victime, dar pompierii se luptă și la această oră cu incendiile izbucnite în zonă.

La Nikolaev, guvernatorul regiunii, Vitali Kim, i-a atenționat pe oameni să se pregătească pentru zile de foc şi le-a sugerat locuitorilor să evacueze orașul și să fie precauți. În jurul prânzului, o rachetă a lovit o reprezentanță de automobile Dacia Renault. Nu s-au înregistrat victime, însă clădirea a fost grav afectată. În est, în Kramatorsk, situația se înrăutățește pe zi ce trece. Patru rachete au fost trase de ruși astăzi, pentru a bombarda zona industrială a orașului. Momentan, misiunea este în dinamică, nu se știe dacă sunt morți și răniți în rândul civililor.

La Doneţsk, forțele armate ale Ucrainei au reușit să respingă un asalt al trupelor ruse; la fel și în direcția Bakhmut, multe lupte grele se dau la această oră în regiune. Președintele Volodimir Zelenski a postat cu puțin timp în urmă o declarație în care se arată că de când a început războiul, rușii au folosit nu mai puțin de 3.000 de rachete de croazieră împotriva unor ținte militare, dar și a zonelor rezidențiale unde locuiesc foarte mulți civili.

În vestul țării, în orașul Cernăuți, unde trăiesc și foarte mulți etnici români, este momentan liniște – până astăzi, în regiune nu au avut loc bombardamente, iar oamenilor li se cere să fie precauți. În ultimele 24 de ore, aici nu s-au auzit sirenele antiaeriene./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 iulie