2022.július 19.

 

A romániai diákok harmadik helyezést értek el a Nemzetközi Földrajz Olimpián

A Francia Országos Földrajzi Társaság (CNFG) által július. 12 – 18-ika között szervezett versenyen Daniel Nicolae Hanganu és Radu Andrei Brădăţeanu arany-, Mihai Alexandru Bratu ezüst- és Alex Darius Topai bronzérmet szerzett. Ezt tegnap közölte Facebook-oldalán Sorin Cîmpeanu, oktatásügyi miniszter.

A megméretésre 54 ország 209 versenyzője jelentkezett.

Mint arról hírt adtunk a közelmúltban Románia csapata Európában az első, a világon az ötödik helyezést érte el az oszlói Matematika Olimpián. (RADOR Hírügynökség)

5,2%-os fejlődési ütemet jósol Románia gazdaságának a Világbank a 2022 – 2030-as időszakra

Ezt tegnap délután közölte a miniszterelnök saját Facebook-oldalán. Nicolae Ciucă hozzátette: Romániának a Világbank által becsült gazdasági növekedése visszaigazolja a hazai gazdaság pozitív tendenciáját és hosszú távú fejlődési potenciálját. A nemzetközi pénzintézet kiemeli, hogy Romániának egészséges gazdasági jellemzői vannak és az ország a modernizációs politikák és az állampolgárok életminőségének javítása tekintetében a helyes úton jár – írta a kormányfő. (Radio România Actualităţi)

A szárazság miatt több Szilágy megyei település is víz nélkül maradt

Az érintett területeken valamennyi kút kiszáradt, ezért a hadsereg egyes egységeinek a segítségére volt szükség az ivóvíz biztosításához – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsora. Varsolcra a hadsereg és egy szomszédos polgármesteri hivatal ciszternái juttattak el több ezer liter vizet. A helyiek nem emlékeznek rá, hogy a múltban hasonló eset előfordult volna. A szárazság napról-napra nagyobb gondokat okoz a mezőgazdaságban, egyre több növényfajta kerül veszélybe. Az állattenyésztők szerint a legelőkön nem nő elegendő fű az aszály miatt és az állatoknak nem jut elég élelem. Egyes vidékeken – ideértve a megyeközpontot, Zilahot is – több mint három hónapja nem esett az eső. (Radio România Actualităţi)

Ma függesztik ki az általános- és középiskolai tanárok országos versenyvizsgájának eredményeit

Ezek megtekinthetőek a tanfelügyelőségeken, illetve a http://titularizare.edu.ro honlapon. Az esetleges óvásokat személyesen, vagy elektronikus formátumban lehet eljuttatni a megyei tanfelügyelőségekhez ma, július 19-én 21 óráig, illetve holnap, illetve 20-án 12 óráig. A végleges eredményeket július 27-én teszik közzé a tanfelügyelőségeken, illetve a hivatkozott honlapon. A legalább 7-es osztályzatot elért jelöltekkel meghatározatlan időre kötnek szerződést az oktatási intézmények, azokat, akik átmenő, 5-ös osztályzatot kaptak meghatározott időre alkalmazzák, amennyiben maradnak szabad katedrák. (RADOR Hírügynökség)

Ma Romániába látogat Mahmoud Abbas

Palesztina elnöke Klaus Iohannis államfő meghívására tesz hivatalos látogatást hazánkban. Az elnöki hivatal honlapján megjelentetett közlemény szerint a látogatás ismételten igazolja a mély és hosszú távú kétoldalú kapcsolatok erősségét.

A Cotroceni-i Palotában tartandó hivatalos megbeszélések során a két államfő számba veszi a kétoldali együttműködés élénkítésének és elmélyítésének lehetőségeit, legyen szó politikai párbeszédről, biztonságpolitikai kérdésekről, oktatásról, gazdaságról, vagy kereskedelemről. (Radio România Actualităţi)

Négy nagyváros hőellátásának a központi hőszolgáltató hálózatra kapcsolását finanszírozza a Fejlesztési Minisztérium

Cseke Attila miniszter tegnap írta alá az erről szóló dokumentációt, amellyel nyolc millió lejt utalnak ki a munkálatok elvégzésére – közölte ma a közszolgálati rádió. Ennek nyomán Mangalián, Csíkszeredában, Nagyszebenben és Iaşiban kezdődhetnek meg a munkálatok.

A költségvetésben erre a célra kiutalt 400 millió lejből eddig 360 milliót költöttek el. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR