Recomandările medicilor pentru zilele cu temperaturi ridicate

Peste 8.800 de solicitări au fost înregistrate, în ultimele patru zile, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu 46% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a lunii trecute, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, doctorul Alis Grasu.

În această perioadă, cu temperaturi ridicate, medicii spun că hidratarea corespunzătoare cu apă, ceaiuri sau sucuri naturale este esenţială. Specialiştii ne recomandă să evităm deplasările şi să nu facem efort fizic în soare şi nici plajă în intervalul orar 11:00-18:00. Daniela Vasilescu vine cu detalii.

Reporter: Hainele pe care le purtați atunci când ieșiți afară în zilele călduroase trebuie să fie vaporoase, din fibre naturale și care să acopere cât mai mult din suprafața corpului. Şi capul trebuie acoperit cu o pălărie sau șapcă, iar ochii să fie protejați cu ochelari de soare. Alte recomandări ne oferă manegerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, doctorul Alis Grasu.

Alis Grasu: Se vor consuma minimum 1,5-2 litri de lichide, iar în zilele foarte călduroase chiar peste 2 litri – mă refer la apă, sucuri naturale, ceaiuri mai puţin îndulcite sau neîndulcite. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci și băuturile alcoolice, acestea având un efect diuretic, elimină apa din organism, accentuând deshidratarea. Regimul alimentar va fi unul bogat în fructe și legume proaspete, cu conținut mare de apă, mai sărac în proteine și lipide.

Reporter: Doctorul Alis Grasu a mai menționat că o atenție deosebită trebuie acordată, în aceste zile sugarilor, care trebuie alăptați la cerere și nu după program și nu li se va face diversificarea alimentației. Trebuie să aveți grijă și de persoanele în vârstă și de cele cu dizabilități, iar hidratarea trebuie să fie făcută constant, fără să apară senzația de sete.

Dacă, totuși, nu puteți evita deplasările în aceste zile și trebuie să parcurgeți o distanță mare pe jos sau să stați afară, este bine, ca la un interval de o oră, să stați 15 minute într-o incintă răcoroasă și să beți apă./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie