Autorităţile elene au instituit cod roşu de incendii în mai multe regiuni

Grecia se confruntă cu un val de căldură, care ar urma să dureze până la sfârşitul săptămânii, cu temperaturi de peste 40°C. Autorităţile elene au instituit cod roşu de incendii în mai multe regiuni, după cum relatează corespondenta RRA la Atena, Michaela Lambrinidou.

Corespondenţă din Atena – Reporter: Michaela Lamprinidou – În ultimele 48 de ore, 141 de incendii au avut loc în Grecia, dar trei sunt considerate a fi majore. În nordul țării, în regiunea Evros, zeci de pompieri ajutați și de voluntari continuă să lupte pentru a cincea zi consecutivă împotriva unui incendiu uriaș, care provoacă o catastrofă ecologică în Rezervația Naturală Dadia, cel mai mare sit Natura 2000 din Greciei și al treilea mai mare din Europa, cunoscut pentru colonia sa de vulturi și alte păsări prădătoare pe cale de dispariție.

În ultimele două ore a început să plouă, ceea ce creează optimism că focarele care se întind pe mai mulți kilometri vor fi puse sub control. Multe sate au fost evacuate, nu există însă victime umane. Trei incendii au izbucnit dimineață în zonele împădurite din Halkidiki, unde forțele terestre de stingere a incendiilor operează deja în zonele Fourka şi Nea Fokea din Kassandra și zona Karvounas și Neos Marmaras din Sithonia, unde își petrec vacanța mulți turiști din România.

Serviciul de pompieri se luptă însă cu incendii de proporții și în stațiunea Vatera, în partea de sud a insulei Lesbos, unde unul din focare s-a stins doar când a ajuns la mare. Au fost evacuați turiști și locuitori în alte regiuni ale insulei. Pompierii cu bombardiere de apă și voluntari se luptă cu flăcările, care încă mai fac ravagii în insulă. Un al treilea mare incendiu se află în evoluție de trei zile în Ilia, în Peloponez, regiunea în care, în 2007, un alt incendiu a făcut 87 de victime. Vânturile puternice însă nu ajută la punerea sub control a focarelor./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie