Papa Francisc va ţine prima sa mare slujbă în Canada

Papa Francisc, aflat în călătorie în Canada, va ţine azi prima sa mare slujbă pe stadionul din Edmonton, după ce în ajun a vizitat o rezervaţie amerindiană din vestul ţării, unde a cerut iertare în numele bisericii pentru abuzurile suferite timp de un secol de copiii indigeni în pensioanele religioase. Elena Postelnicu transmite de la Roma.

Reporter: Un puternic strigăt de durere s-a desprins din mesajul adresat de Papa Francisc populațiilor indigene pentru un trecut de cruzime, caracterizat de politici de asimilare devastatoare și catastrofală și de abuzuri fizice și verbale, psihologice și spirituale împotriva copiilor, pentru care chiar și Biserica Catolică a fost responsabilă. Suveranul pontif a vorbit de răni, de suferință, de cicatrici încă deschise, de traume, pentru care a cerut iertare.
Papa Francisc: Sunt rănit. Îmi cer iertare în special pentru modul în care mulți membri ai bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, inclusiv prin indiferență, la acele proiecte de distrugere culturală și de asimilare forțată ale guvernelor din acea vreme, care s-au încheiat cu sistemul de școli rezidențiale.

Reporter: Cea de-a 37-a călătorie apostolică a suveranului pontif în Canada, denumită chiar de el ca un pelerinaj de pocăință, se va încheia sâmbătă, 30 iulie./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie