Reacţii la discursul premierului maghiar Orbán Viktor susţinut, sâmbătă, la Universitatea de Vară din Tuşnad

Liderul Fidesz este o prezenţă permanentă la Tuşnad. Observatorii politici din Ungaria sunt de părere că Orbán foloseşte evenimentul anual din Harghita pentru a expune idei mai radicale şi pentru a evalua ulterior aplicabilitatea acestora în politica de zi cu zi. În 2014, premierul maghiar şi-a lansat, aici, teza sa, potrivit căreia Ungaria construieşte o democraţia „iliberală” (neliberală). Afirmaţia a fost viu criticată nu doar în Ungaria, dar şi în presa internaţională.

Ce a spus Orbán Viktor?

În discursul său din acest an, Orbán a vorbit mai pe larg despre războiul din Ucraina. În acest context, a adus critici Uniunii Europene şi Statelor Unite pentru că au desconsiderat interesele de securitate ale Rusiei. În opinia sa, Occidentul ar trebui să renunţe la sprijinirea Ucrainei şi ar trebui să vine cu o propunere de pace, care să fie acceptabilă pentru Moscova.

Partea discursului, care a generat cele mai vehemente reacţii se referea, însă, la viziunea liderului maghiar, potrivit căreia adevărata problemă a omenirii este cea legată de teoriile gender şi amestecul raselor. „E război, avem criză energetică și economică, plus inflația cauzată de război care sunt ca un paravan în fața ochilor, care trag un paravan între noi și problemele ridicate de teoriile gender și migrație. Dar viitorul depinde de fapt de aceste probleme, aceasta este marea bătălie istorică pe care o ducem: demografie, migrație, gender. Și astea sunt și mizele luptei dintre dreapta și stânga” – a spus politicianul. În alte ordine de idei, referindu-se la Europa occidentală, acesta a afirmat: „Acele ţări unde rasele se amestecă nu mai pot fi numite naţiuni (…) noi nu suntem şi nici nu vrem să fim o rasă mixtă”.

Orbán a mai vorbit despre măsurile de austeritate din Ungaria (fără să folosească cuvântul de austeritate sau restricţii), şi a considerat că de vină pentru aceste măsuri este UE care a impus sancţiuni Rusiei.

Reacţii ale politicienilor români

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu – răspunzând la întrebarea ziariştilor –  a afirmat, luni, că declarațiile făcute în România de premierul ungar Viktor Orbán, care a acuzat „amestecul” de rase europene și non-europene „nu sunt acceptabile”, dar a notat că oficialii ungari prezenți la Tușnad nu au abordat „chestiuni sensibile” pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna. „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României” – a declarat Aurescu,

Mai tranşant a vorbit despre aceste declaraţii secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu. Acesta a afirmat că „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse ale premierului Viktor Orbán și ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile UE și NATO, să o facă din Ungaria”.

Europarlamentarul Alin Mituţă a postat pe pagina sa de Twitter: „Să vorbești despre „puritate” rasială sau etnică, mai ales într-o regiune atât de mixtă cum este Europa Centrală și de Est, este pur delirant și periculos. La fel este și domnul Orbán”.

Reacţii de presă

Presa guvernamentală din Ungaria a vorbit elogios despre cuvântarea premierului maghiar, însă majoritatea publicaţiilor au omis pasajul despre amestecul raselor. De altfel, această parte a discursului a lipsit şi din prezentarea făcută de Fidesz în limba engleză pentru presa şi europarlamentari. Presa de opoziţie a criticat vehement cuvântarea lui Orbán. Majoritatea comentatorilor au fost de acord că discursul a fost unul rasist şi xenofob, prin care premierul maghiar s-a izolat şi mai mult în Europa şi în lume.

„Prim-ministrul de extrema dreaptă al Ungariei a spus că ţările unde rasele se amestecă nu mai sunt naţiuni” – a scris The Guardian. Autorul menţionează că Orbán Viktor de ani de zile spune astfel de lucruri, dar de această dată a integrat această teză într-un discurs de extremă dreaptă de la cap la coadă. Articolul o citează pe europarlamentarul Cseh Katalin (din partea partidului Momentum) cea care pe pagina sa de Twitter a scris: „Aceste declaraţii (ale lui Orbán Viktor n. r.) amintesc de acele vremuri pe care toţi am dori să le uităm şi ne arată adevărata faţă a regimului”.

De altfel, presa internaţională a alocat spaţii largi prezentării discursului de la Tuşnad, iar tonul articolelor a fost foarte critic, discursul fiind catalogat ca unul rasist. Cu titlu exemplificativ amintim: Die Welt, Die Zeit, Tagesschau, El Espanol, Europa Today etc.

Şi presa maghiară din România s-a ocupat cu evenimentul de la Tuşnad. Majoritatea publicaţiilor finanţate din Ungaria s-au ferit să publice articole de opinie despre discursul lui Orbán. Portalul Új Hét a scris nu doar despre cuvântarea propriu zisă, ci a amintit responsabilitatea UDMR-ului. „Desigur, noi maghiari din Transilvania am putea spune ca aceasta să fie problema lui (al lui Orbán Viktor n. r.), noi avem scara noastră de valori. Numai că la Tuşnad – în frunte cu Kelemen Hunor – a defilat toată elita UDMR-ului şi nimeni nu a avut nici cea mai mică replică, dimpotrivă au aplaudat ideile goebbelsiene cu entuziasm şi pioşenia unor vasali”.

Székely Ervin, RADOR