Revista presei internaționale, 26 iulie 2022

Ne-am obișnuit deja ca, de mai multă vreme, presa internațională să acorde o atenție deosebită războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Dar Europa este îngrjiorată deopotrivă de arșița care pârjolește cele mai multe dintre țările sale și de frigul de la iarnă, pe care tot amenințările Rusiei l-ar face mai tăios în multe dintre căminele europenilor.

Așadar, războiul din Ucraina continuă, iar veștile sunt mai degrabă contradictorii. Subliniind că „orașul Herson a fost primul cucerit de ruși după lansarea ofensivei lor”, ziarul american The New York Times, estimează că „ucrainenii își adună forțele în apropierea orașului, pregătind o contraofensivă”. Dar un alt ziar american, USA Today, face afirmații îngrijorătoare. USA Today afirmă că „Rusia își extinde obiectivele în privința Ucrainei”. Potrivit ziarului american, „ministrul rus de externe, Serghei Lavrov ar fi spus la un summit al Ligii Arabe desfășurat în Egipt acum două zile că Rusia vizează, cităm‚ ‘regimul absolut inacceptabil al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski’”.

Din paginile ziarelor rusești, situația pare să arate însă altfel. În oficiosul moscovit Pravda, un politolog afirmă că „autoritățile de la Kiev vor să aducă de partea lor piloți ruși cu experiență”. Același politolog mai pretinde că, „în schimbul unor avioane rusești, Ucraina le-ar fi promis piloților ruși bani și cetățenie în Uniunea Europeană, iar presa occidentală ar fi povestit lumii întregi despre piloții ruși care fug de Putin cel sângeros”. Alte vești interesante din Rusia sunt difuzate de ziarul moscovit Kommersant. Iată câteva titluri: Mâine (27 iulie) Gazpromul va opri o nou turbină din sistemul Nord Stream” sau: „UE alocă 1 miliard de euro Ucrainei, urmând ca alte 590 de milioane să fie transferate ulterior”. Iar ziarul Nezavisimaia Gazeta informează printre altele că, „potrivit declarațiilor unui viceministru, în Ucraina, obținerea unui pașaport rusesc este pedepsită cu până la 15 ani închisoare”. Același ziar îl citează tot pe ministrul de externe, Serghei Lavrov, care ar fi spus că „acordurile de la Istanbul cu privire la cereale nu-i interzic Rusiei continuarea așa-ziselor ’operațiuni speciale’ din Ucraina”.

În Europa însă, vremurile nu sunt doar grele, ci și toride, iar frigul de la iarnă este deja amenințător. „În privința pandemiei de COVID-19, statele Uniunii Eurpene trebuie să acționeze acum, înainte de venirea iernii”. Avertismentul a fost lansat la postul național de radio cipriot de Comisarul European al Sănătății și Siguranței Alimentare, cipriota Stella Kyriakides, citată fiind de agenția britanică de presă Reuters. Cotidianul german Frankfurter Allgemeine reia și el informațiile amintite de noi mai sus, legate de Gazprom. Potrivit cotidianul german, „reducerea se va face miercuri, cu începere de la ora 6 dimineața, și va fi vorba de un procent de 20%, asta însemnând 33 milioane de metri cubi”. Apoi, citându-l și el pe același Lavrov, ziarul german afirmă că, potrivit declarațiilor ministrului rus, „regimul ucrainean ar fi ostil istoriei”.

Să revenim însă la canicula care a pârjolit și care continuă să pârjolească o serie de țări europene. Din ziarul francez Le Monde aflăm că „sindicatele europene doresc o lege cu privire la stabilirea temperaturilor maxime ce pot fi suportate la locul de muncă”. Și tot din Le Monde aflăm că, „la Paris, magazinele cu aer condiționat vor fi obligate să-și țină ușile închise, în caz contrar, ele fiind pasibile de amendă”. Din Portugalia, Diario de Noticias informează că ”în numai 11 districte, s-au înregistrat în jur de 100 de incendii, iar cele mai amenințate au fost zonele rurale”. Iar în Italia, Corriere della Sera subliniază că, ”începând de mâine, nordul țării scapă de căldură, dar urmează furtuni cu grindină”. Ironic, același ziar menționează că, „în Elveția, s-a ajuns la o temperatură de 0 grade, dar… asta s-a întâmplat la o altitudine de aproape 5200 de metri”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR