Plaman artifical (ECMO) dus de Salvati Copiii la Institutul Inimii din Tg. Mures

Salvați Copiii România dotează Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș cu un dispozitiv ECMO performant (cord-plămân artificial), care poate fi folosit post  intervenții chirurgicale cardio-vasculare pediatrice

Mureș, 27 iulie 2022: Pentru a întări capacitatea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș, unitate medicală de elită, Organizația Salvați Copiii România dotează spitalul cu un dispozitiv ECMO (cord-plămân artificial) de ultimă generație, destinat susținerii funcțiilor cardio-pulmonare prin circulație extracorporală post intervenții chirurgicale cardio-vasculare pediatrice. În ultimii doi ani, numărul copiilor cu patologii cardiace care au plecat la tratament în străinătate a fost tot mai mic, cele mai multe cazuri ajungând la Institut: astfel, medicii de aici au efectuat 144 intervenții de chirurgie cardiovasculară, (dintre care 41 sunt cazuri cu malformații cardiace congenitale) în 2021, în vreme ce în primul semestru din 2022 au fost făcute deja 105 intervenții chirurgicale (20 dintre acestea fiind cazuri de malformații cardiace congenitale). Numărul copiilor care au plecat pentru tratament în străinatate cu formular E112 a scăzut de la 43, în 2019, la 14, în 2021.

Până acum, organizația a dus Institutului de la Tg. Mureș echipamente și aparatură medicală în valoare totală de 235.000 euro.

Organizația Salvați Copiii România este din nou la Tg. Mureș, la Institutul Inimii. În virtutea îndelungatei colaborări pe care o avem în interesul copiilor și a nou născuților greu încercați de la o vârstă atât de fragedă, ne bucurăm să îi avem alături pe reprezentanții Organizației, de data aceasta pentru a marca achiziționarea unui aparat de susținere a funcției circulatorii și respiratorii pentru Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tg Mureș. Aparatul, atât de necesar pentru tratamentul pacienților aflați în stare avansată de insuficiență cardio-respiratorie vine să adauge un plus de opțiuni pe care medicii noștri le vor avea la îndemână pentru salvarea de vieți. Într-un context în care vedem o creștere alarmantă a infectărilor cu virusul SARS-CoV2, acest aparat de înaltă performanță este cu atât mai util pacienților noștri”Prof. Dr. Horațiu Suciu, Șef secție clinică Chirurgie cardiovasculară adulți și copii  IUBCvT.

Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș este principala unitate din România care a efectuat și efectuează transplant de cord, chiar și în perioada infecției cu SARS-CoV2: opt cazuri în 2019, din care un copil; patru în 2020 și două cazuri de transplant, în 2021.

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș este unicul furnizor de servicii spitalicești de chirurgie cardiovasculară copii – atât urgențe neonatale cât și pentru patologie cronică a malformațiilor cardiace congenitale ale copiilor din regiunea Centru și nu numai, intervenind în peste 80% din cazurile din țară.

„Medicii de la Institutul Inimii formează la Tg. Mureș un corp de elită, tratează cazuri dificile și sunt din ce în ce mai solicitați. Noi colaborăm îndeaproape și, în urma solicitărilor lor, am decis să dotăm unitatea medicală cu aparatură medicală de ultimă generație, care face diferența reală, atunci când vorbim despre supraviețuirea copiilor cu diverse patologii cardiace”, a anunțat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În România se nasc aproximativ 1.000 de nou-născuți cu malformații congenitale cardiovasculare care, conform opiniei specialiștilor, trebuie operați în primul an de viață. Aproximativ 10% dintre acești pacienți reprezintă urgențe care trebuie tratate chirurgical în perioada neonatală. Din estimările medicilor, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenții cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureș.

Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș oferă servicii medicale de chirurgie cardiovasculară, cardiologie şi transplant cardiac, asigurând tratament specific pentru afecțiuni cardiovasculare, atât pentru copii cât și pentru adulți:

  • Asistență medicală și chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut și sugar la vârsta avansată;
  • Chirurgia cardiacă a sugarului și copilului mic, tratamentul chirurgical al cardiopatiilor congenitale complexe și tratament intervențional;
  • Intervenții de chirurgie cardiovasculară: înlocuiri valvulare unice sau multiple, by-pass-uri aorto­coronariene unice sau multiple, corecția complicațiilor infarctului miocardic (anevrism ventricular, defect septal ventricular, rupturi cardiace), operații combinate (înlocuiri valvulare + by-pass aorto-coronarian), corecția anevrismelor și disecțiilor de aortă ascendentă, arc aortic și aortă descendentă;
  • Activitatea din domeniul transplantului de cord este particulară IUBCvT, fiind principala unitate din România care a efectuat și efectuează transplant de cord, chiar și în perioada infecției cu SARS-CoV2;
  • Asistență de urgență în Infarctul miocardic acut- IMA prin proceduri de cardiologie intervențională.

DOTAREA SECȚIILOR DE PEDIATRIE ȘI A MATERNITĂȚILOR, PRIORITATE PENTRU SALVAȚI COPIII ROMÂNIA
Anul acesta Salvați Copiii va susține spitale din județele: Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București.

Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitate a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu – Rusescu”. Maternitatea  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului, aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri care necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

  #INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit

 Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare  sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar, text SALVEZ.

Persoană de contact: Ștefania Mircea, coordonator program reducerea mortalității infantile, Salvați Copiii  – stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0745 375 148.

  Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.