Conform unei legende din mitologia greacă, zeul Poseidon a concurat cu zeița Atena pentru stăpânirea orașului pe care îl cunoaștem astăzi ca fiind capitala statului elen. Poseidon, zeul mărilor și oceanelor, le-a oferit oamenilor apa sărată, iar Atena, zeița înțelepciunii, a creat primul măslin, ca simbol al păcii și prosperității. Pe lângă sursă de hrană, măslinul reprezenta o sursă de lemn de calitate pentru popor. Astfel, Atena a fost aleasă să fie protectoarea orașului.

Dacă îndrăgiți istoria și mitologia greacă, atunci Atena reprezintă destinația perfectă de vacanță. Dacă aceste domenii nu vă pasionează, puteți fi siguri că Atena este în continuare o destinație de neratat. Capitala Greciei este versatilă, oferind nu doar o istorie bogată, ci și numeroase plaje, o viață de noapte vibrantă și o experiență culinară apetisantă.

 Din avion în inima Atenei

Dacă ați ales să călătoriți cu avionul, puteți ajunge de la aeroport în centrul Atenei folosind transportul în comun: autobuzul X95 sau metroul spre Piața Syntagma. Costul unei călătorii cu taxiul este fix, de 38€ ziua și 54€ seara.

Cazare la înălțimea așteptărilor

Există mai multe hoteluri în centrul Atenei unde puteți găsi priveliști excelente asupra Acropolei din propria cameră sau pe terasa de pe acoperiș. Puteți opta pentru un hotel de tip boutique, în care fiecare cameră este decorată într-o notă personală, având un design șic.

Un singur oraș, mai multe personalități

Un factor important în alegerea unui hotel este găsirea cartierului potrivit. Cartierele din Atena sunt diverse și au personalități unice și foarte bine definite.

  • Plaka

Este cel mai vechi cartier din Atena și stă sub umbra Dealului Acropolei. Puteți dedica o zi întreagă pentru a colinda această parte pitorească a Atenei. Casele albe cu uși și ferestre colorate vă vor da impresia că ați ajuns pe o insulă din Marea Egee.

  • Monastiraki

Dacă sunteți pasionați de cumpărături, atunci nu ar trebui să ratați cartierul bazar. Monastiraki este una dintre cele mai cunoscute zone comerciale din Atena, unde puteți găsi de la suveniruri și buticuri cu articole vestimentare până la obiecte artizanale și produse locale.

  • Psyri

Terminați ziua sau începeți noaptea cu cartierul care îmbină arhitectura veche cu perspectiva nouă. Psyri este o zonă vibrantă, cunoscută pentru viața de noapte.

Turul mitologic al Atenei

Cercetați locurile descrise în faimoasele povești din mitologia greacă. Călătoriți în lumea antică și descoperiți evenimentele istorice care stau în spatele miturilor.

  • Templul lui Zeus
  • Muzeul Acropole
  • Acropole
  • Teatrul lui Dionisos
  • Agora Antică și Agora Romană
  • Templul lui Hephaestus
  • Biblioteca lui Hadrian

Prieteni noi

Printre ruinele fostelor temple, sub mesele restaurantelor, pe străzile vechi pavate sau pe scaunul unui club de jazz, nu trebuie să cauți prea mult timp sau prea departe ca să întâlnești o pisică boemă.

Descoperă imperiul lui Poseidon

Capitala Greciei este înconjurată de mare. Cu toate că Atena este cunoscută pentru atracțiile istorice, dacă nu ar fi existat măslinul, Poseidon ar fi fost apărătorul orașului. Dacă doriți să înotați sau să vă bucurați de un moment de relaxare, puteți alege din multitudinea de plaje oferite de orașul Atena, la care puteți ajunge cu ușurință folosind transportul în comun.

Explorează gusturile locale

Încercarea preparatelor locale nu doar că vă va lărgi paleta gusturilor, ci vă va oferi, de asemenea, o experiență culturală. Diodos este un local tradițional, poziționat chiar la intrarea în Agora Antică, cu o uimitoare priveliște asupra Partenonului. Fie că alegeți fructele de mare proaspete, musacaua sau salata grecească, toate preparatele au gustul „de acasă”.

O amintire apetisantă

Dacă ușa frigiderului vostru este plină de magneți și v-ați săturat de suvenirurile clasice, puteți să aduceți înapoi acasă gustul Greciei. Pentru a reproduce delicioasele preparate ale bucătăriei grecești, puteți opta pentru un amestec de condimente. Iubitorii de dulce pot alege un borcan de miere de stejar sălbatic, în mitologia greacă acesta fiind considerat copacul sfânt al lui Zeus.

Bianca Lorena Nuhaiu

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

anul II, grupa 3