Reducerea cu 15% a consumului de gaz pe timp de iarnă, agreată la nivelul UE, este o recomandare, declară ministrul economiei

Ministrul economiei, Florin Spătaru, a declarat că reducerea în această iarnă cu 15% a consumului de gaz agreată la nivelul Uniunii Europene este o recomandare, nu o obligaţie şi că Guvernul de la Bucureşti nu a discutat până acum măsuri concrete în acest sens.

El a spus că unele firme şi-au redus deja în mod voluntar consumul de gaz din motive economice şi nu pentru că li s-ar fi limitat livrările.

Florin Spătaru: O bună parte a acestor companii, din considerente obiective, și-au redus acest consum, dar şi-au redus consumul din considerente de piață, de disponibilitate de materii prime și din disponibilitatea pieței de livrare și nu avem în acest moment un obiectiv clar în reducerea consumului de gaze pentru aceste companii. O parte din industria metalurgică și-a redus capacitatea de producție pentru că li s-a redus numărul de comenzi, e normal, atunci consumul scade, dar nu vorbim acum de o inițiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie.

Realizator: Florin Spătaru a reafirmat că România va avea stocate cantităţile necesare de gaz pentru sezonul rece. El a precizat că până în prezent s-a reuşit înmagazinarea a 55% din rezervele de gaz, cu 10% mai mult decât stocurile programate până la această dată./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 iulie