Starea de urgență în Republica Moldova este prelungită pentru încă două luni, din cauza evenimentelor din Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova, în ședința de astăzi, la cererea guvernului țării, a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, transmite corespondentul Interfax.

Primul ministrul Natalia Gavrilița a declarat că necesitatea prelungirii stării de urgență se argumentează prin „riscurile care se mențin la adresa securității energetice a țării, a securității frontierelor și prin necesitatea de a gestiona în continuare fluxul de refugiați din Ucraina”. Gavrilița a subliniat că guvernul are nevoie de atribuții suplimentare, care sunt acordate în perioada stării de urgență, pentru „a reacționa prompt la toate provocările”.

Șeful guvernului a mai spus că riscurile pentru Republica Moldova, pe fundalul situației din republica vecină, sunt mari, situația este dificilă. „Riscurile ridicate rămân în ceea ce privește fluxurile de refugiați și fluxurile de mărfuri. Și în ceea ce privește energia, am văzut cu toții vești nu foarte bune despre livrările de gaze în Europa (reducerea livrărilor pe conducta Nord Stream – n. Interfax)”, a spus Gavrilița.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința parlamentului în semn de protest față de intenția autorităților de a prelungi starea de urgență în țară. După cum a menționat la un briefing președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi, „autoritățile trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această hotărâre”.

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a menționat că „aceasta este o măsură extremă, de care nu se poate abuza, deoarece acest lucru afectează negativ toate sferele vieții”. El a reamintit că țara trăiește în condițiile stării de urgență de aproape un an. După ce opoziția a părăsit sala, deputații au adoptat hotărârea respectivă cu 52 de voturi (din 101). Acesta va intra în vigoare începând cu 8 august.

Starea de urgență a fost introdusă în Republica Moldova începând cu 24 februarie, apoi a fost prelungită de două ori pentru 60 de zile, ultima dată, pe 23 iunie, pentru 45 de zile. /snicolau/dsirbu

www.interfax.ru – 28 iulie