2022. július 29.

Ma kezdődik a Segesvári középkori fesztivál

Pénteken ismét benépesül a segesvári vár, amelyet lovagok, katonák, kisasszonyok, mutatványosok és egyéb szemfényvesztők árasztanak el, ugyanis kezdődik az immár 28-ik alkalommal megrendezésre kerülő Segesvári Középkori Fesztivál.
A Segesvári Polgármesteri Hivatal 405 ezer lejt költött el a hagyományőrző rendezvényre amely az idén is számos eseményt kínál a látogatóknak, például harci bemutatókat, tüzes fáklyákkal zsonglőrködőket, zenészeket és táncosokat, összesen mintegy 30 bel- és külföldi társulat lép fel, többek között a Bukovina és a Cargo együttesek is. A szervezők legalább 16 ezer látogatóra számítanak, azt követően, hogy tavaly – a járvány miatt – „csak” 11 ezren voltak kíváncsiak a látványosságokra.
A fesztivál vasárnap estig tart, a belépés a szabadtéri programokra ingyenes. A vásárfiákat, édességeket és üdítőket kínáló kereskedők a tavalyihoz képest változatlan áron bérelhetnek ideiglenes elárusítóhelyeket. Nem mondható el ugyanez a vendéglői és szállodai szolgáltatásokról, amelyek – a közszolgálati rádió tudósítójának megfigyelése szerint – a fesztivál idején mintegy 10%-al drágábbak. (Radio România Actualităţi)

Újabb négy megyében véglegesítette a Fejlesztési Minisztérium az Anghel Saligny közművesítési programból finanszírozott nyertes pályázatok listáját

Szilágy, Kolozs, Botoșani és Vrancea megyékben is finanszírozást nyertek az útépítési és korszerűsítési munkálatokra, illetve víz-, szennyvíz, és gázhálózatot bővíthetnek a négy megyében a minisztérium támogatásából – jelentette be Cseke Attila, miniszter.
Kolozs megyében 108 közművesítési beruházás indulhat, összesen 1,2 milliárd lejes támogatással. A Szilágy megyei önkormányzatokat szintén 1,2 milliárd lejjel finanszírozza a minisztérium, az összegből 122 közművesítési és útjavítási munkálatot finanszíroz a szaktárca.
A kormány az RMDSZ javaslatára hozta létre azt a közművesítési támogatásrendszert, amely segítségével 65,5 milliárd lejes keretösszegből építhetik ki az önkormányzatok az alapvető közszolgáltatáshoz szükséges rendszereket, mint az ivóvízellátás, a szennyvízhálózat, a gázhálózati infrastruktúra, vagy az utak és hidak korszerűsítése.
A nyertes pályázatok listája elérhető ITT, a további megyékből beérkezett pályázatok elbírálása pedig hamarosan várható. (RMDSZ Tájékoztató)

Munkaerőhiány a mentősöknél

Alis Grasu, a Bukarest – Ilfov mentőszolgálat vezérigazgatója Iaşi-ban a Mentősök Országos Napján úgy nyilatkozott, hogy jelenleg az orvosok és az egészségügyi alkalmazottak szükséges létszámának mintegy felével kénytelenek eleget tenni a feladataiknak. A tisztviselő hozzáfűzte, hogy megyei mentőszolgálatok súlyos műszaki problémákkal küzdenek, a mentőautók fele már teljesítette a leselejtezés feltételeit. (Radio România Actualităţi)

Aszály sújtja Romániát

A Duna vízállása történelmi minimumon van. A Vaskapu 2 gát utáni szakaszon, a szerb-román határon olyan alacsony a Duna vízállása, hogy látszanak az elsüllyedt hajók roncsai, sőt homokszigetek is kialakultak a folyamon, ami még inkább nehezíti a hajózást. Az országba lépéskor, Baziasnál a Duna vízhozama 1900 köbméter másodpercenként, akárcsak 2003-ban, amikor vízhiány miatt le kellett állítani a Cernavodă-i atomerőművet. Az aszály leginkább Moldvát sújtja, a megművelt területek egyharmada ment tönkre. A forróság a vízhiány miatt mindent felégetett. A Szeret-Baragan csatorna megmenthette volna a mezőgazdaságot, de a már a Ceausescu korszakban megtervezett öntözéses struktúra alig egyharmada működik. Az Euronews szerint jelenleg mintegy 150 600 hektár területet sújt az aszály az ország 20 megyéjében. Közben a gazdákat takarékos vízhasználatra szólítják fel. A Környezetvédelmi Minisztérium közlése szerint Románia stratégiai tárolói majdnem 70 százalékos telítettségűek és az ország területét ugyanilyen arányban sújtja a szárazság is.(RADOR Hírügynökség)

Kevesebb gázt használunk

Romániában 13 százalékkal csökkent a földgáz-fogyasztás az első félévben, főként a magas energiaárak, a geopolitikai helyzet és a piaci bizonytalanság miatt – állítja az ÖMV Petrom vezérigazgatója. Hozzátette, a múlt hónap végéig a vállalat tárolóiban több földgázt sikerült elraktározni télire, mint tavaly, hiszen a cég hét százalékkal kevesebb földgázt értékesített mint 2021 hasonló időszakában. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR