Mesajul ministrului apărării naţionale cu ocazia Zilei Imnulului Naţional

Ziua de 29 iulie are o însemnătate aparte pentru fiecare român, fiind cea în care celebrăm Imnul Național al României.

Alături de Drapelul Național, Stema și Sigiliul de stat, Imnul reprezintă unul dintre simbolurile oficiale ale statului român și un reper al națiunii noastre. Fiecare român, oriunde s-ar afla, vibrează atunci când ascultă acordurile imnului nostru național.

Născut din fericita simbioză dintre geniul muzical al lui Anton Pann şi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureşanu – „Un răsunet”, în conjunctura istorică favorizată de idealurile Revoluţiei de la 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. Cântecul și-a cucerit rapid locul în inimile românilor patrioți, impunându-se, în epoca sa, drept un simbol al redeșteptării conștiinței originii noastre românești, un catalizator al trezirii demnității naționale, a unității de neam și de limbă.

În marile bătălii purtate de poporul român în secolele care au urmat, de la Războiul de Independență, până la Primul și Al Doilea Război Mondial, acordurile acestui cântec legendar au însuflețit și purtat spre victorie mii și mii de ostași cu tricolorul la piept. La 1 Decembrie 1918, cei peste 100.000 de români adunați la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țării pentru a fi martorii celui mai important moment al istoriei noastre, înfăptuirea Marii Uniri, au vibrat din nou, la unison, pe melodia marșului “Deșteaptă-te, române!”.

Interzis în perioada comunistă, dar niciodată uitat de români „Deșteaptă-te, române!” a triumfat la Revoluția din Decembrie 1989, reconfirmând-și puterea și vocația de a uni energiile românilor și impunându-se ca imn national.

În mod firesc, ziua de 29 iulie, data primei intonări publice, a fost stabilită, prin lege, în anul 1998, drept Ziua imnului naţional al României. Străvechiul marș patriotic este, astăzi, intonat în deschiderea ceremoniilor militare și a marilor evenimente publice ale statului român.

De ziua imnului național, îndemn pe fiecare dintre noi să zăbovească, preț de o clipă, și să asculte mesajul său tulburător de actual. În situația complicată de securitate care se manifestă în regiunea noastră, cu nori grei de război întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit că știu și pot acționa în unitate pentru apărarea valorilor naționale și a aliaților noștri și că duc mai departe valorile străbune, oferind cu generozitate adăpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în țara noastră.

În această zi, să ne descoperim frunțile în semn de respect și să ne unim, simbolic, vocile, oriunde ne-am afla, pentru a reface drumul glorios al acestui cântec-templu al neamului românesc din istorie până în zilele noastre.

La mulți ani, România!

Vasile Dîncu,

Ministrul apărării naționale

 

(Biroul de presă al MApN – 29 iulie 2022)