NASA intenționează să aducă primele mostre de pe Marte în 2033

NASA și-a stabilit pentru 2033 sarcina de a aduce primele mostre de sol marțian pe care roverul Perseverance le colectează, o misiune complexă pentru care va trebui să trimită alți roboți, inclusiv două elicoptere noi, a informat miercuri agenția spațială americană.
În cadrul programului Mars Sample Return, robotul Earth Return Orbiter, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), care participă și ea la acest program, este de așteptat să fie trimis pe planeta roșie în toamna lui 2027, a detaliat NASA într-o teleconferinţă.
În vara anului următor, Sample Retrieval Lander al NASA va face același lucru, încărcând mica rachetă Mars Ascent Vehicle, de aproximativ 3 metri înălțime, precum și brațul robotizat al ESA, Sample Transfer Arm.
Sample Retrieval Lander va transporta și două elicoptere mici capabile să preleveze mostre plasate pe suprafața marțiană, care vor efectua lucrări de colectare timp de patru zile.
Ambele dispozitive au fost dezvoltate pe baza Ingenuity, elicopterul NASA care a efectuat douăzeci și nouă de zboruri către Marte de anul trecut și și-a văzut viața utilă estimată depășită cu mai bine de un an.
Noile elicoptere, care vor avea brațe robotizate și roți mici, se vor putea deplasa până la o rază de 700 de metri, deși modulul de recuperare va fi amplasat pe o rază de 50 de metri, unde vor fi depuse tuburile de aproximativ 150 de grame cu probele.
După cum a subliniat administratorul asociat al NASA pentru Știință, Thomas Zurbuchen, în timpul unei teleconferințe, performanța remarcabilă a roverului Perseverance pe suprafața marțiană i-a determinat pe ingineri și experți să-l aleagă ca mijloc principal de transport a probelor către modulul Sample Retrieval Lander. În acest fel, vehiculul Sample Fetch al ESA, care urma să decoleze spre Marte la jumătatea acestui deceniu, nu va mai face parte din această misiune.
Zurbuchen a remarcat că aceste modificări „semnificative și benefice” ale planului sunt atribuite direct succeselor înregistrate de Perseverance, echipa având încredere că va rămâne operațional și după 2030, precum și „performanței uimitoare” a elicopterului Ingenuity.
Directorul de Explorare Umană și Robotică de la ESA, David Parker, a declarat în cadrul teleconferinței că discuţiile pe care agenția sa le are cu NASA în vederea trimiterii roverului ExoMars, numit acum Rosalind Franklin, pe Marte, sunt „excelente”. Data lui de lansare ar putea fi definită în toamna anului viitor la o „întâlnire ministerială” europeană.
De la sosirea sa pe 18 februarie 2021 la craterul Jezero, Perseverance a colectat unsprezece mostre de sol marțian și una din atmosferă și se așteaptă ca până la treizeci de mostre să fie disponibile pentru transportul pe Pământ.
Parker a subliniat complexitatea acestei misiuni istorice, care pentru prima dată va plasa mostre de pe o altă planetă de pe Pământ, mostre care vor călători la bordul Earth Return Orbiter.
El a adăugat că Sample Transfer Arm va „muta robotizat” tuburi de mostre la bordul unui container înainte de lansarea sa de pe suprafața planetei roșii.
După cum s-a explicat, transportul de mostre de pe Marte le va permite oamenilor de știință din întreaga lume să le examineze cu instrumente sofisticate, care sunt prea mari și complexe pentru a fi trimise pe Planeta Roșie./rcostea

(www.cope.es – 28 iulie)