Salata de fructe, desertul ideal în zilele călduroase de vară

Sezonul călduros reprezintă momentul în care tot mai mulți oameni sunt în căutarea unui desert răcoros, ușor de preparat și delicios. Înghețata, prăjitura cu vișine, tiramisu și chiar salata de fructe sunt câteva dintre deserturile mult îndrăgite în timpul verii, care nu necesită ingrediente complexe și care au un timp de preparare redus. Totuși, care sunt secretele unei salate de fructe gustoase, cum se prepară și care sunt beneficiile aduse în urma consumului acestui desert.

Pentru început, în funcție de cantitatea pe care fiecare dorește s-o prepare, se aleg fructele care urmează să fie tăiate în bucăți mici, dar și alte ingrediente precum stafide sau nuci. În principal, fructele regăsite cel mai des în acest tip de salată sunt bananele, portocalele, strugurii, pepenele galben, caisele, piersicile, grapefruitul, kiwi, ananasul.

În cazul în care nu aveți la îndemână fructele proaspete, se pot utiliza și compoturi de diferite arome, cum ar fi cel de vișine/cireșe, struguri, prune, pere fiind folosit atât fructul, cât și zeama în compoziția salatei. Diverse rețete recomandă adăugarea sucului de lămâie, a zemii de compot sau se poate opta pentru cocktailuri de fructe cumpărate din comerț. După ce toate fructele sunt tăiate și adăugate într-un bol, se adaugă zeama de lămâie/compot, alături de stafide și nuci, toată compoziția se amestecă și se obține o salată de fructe simplă, naturală și răcoritoare.

Odată preparată și gata de servit, salata de fructe oferă și anumite beneficii pentru sănătate, desigur dacă aceasta a fost preparată cu ingrediente cât mai naturale și sănătoase. Printre beneficiile aduse se numără:

  1. Ajută la pierderea în greutate

Fructele fac parte dintr-o dietă sănătoasă, fiind sărace în calorii și bogate în fibre, reprezintă alegerea ideală pentru pierderea în greutate. Conținutul de fibre menține, de asemenea, stomacul plin pentru o perioadă mai lungă de timp, împiedicând aportul de alimente nedorite.

  1. Asigură nevoile zilnice de vitamine și minerale

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, care sunt benefice pentru sănătatea noastră. Cei mai importanți nutrienți sunt vitaminele A, C și E, zinc, fosfor, magneziu și acid folic care ajută la repararea oaselor, la vindecarea rănilor, la întărirea sistemului imunitar, dar ajutând și la repararea daunelor celulare, alimentele fiind transformate în energie.

  1. Îmbunătățește digestia

Fructele înregistrează un conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale precum vitamina C și potasiul care ușurează digestia alimentelor. Fibra, de fapt, ameliorează și problemele de constipație, deoarece acționează ca un laxativ natural pentru sistemul digestiv, iar fructe precum portocale, banane și merele reprezintă alegerea ideală pentru o digestie sănătoasă.

Autor: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC