Stațiunea Neptun-perla litoralului de altădată, redevine din ce în ce mai căutată de turiști

Neptunul începe să-și recapete strălucirea de altădată, grație investițiilor majore și, odată cu dezvoltarea stațiunii, tot mai mulți români aleg să-și petreacă concediul în localitatea din sudul litoralului. Turiștii sunt atrași de prețurile mai reduse la cazare și mâncare, în comparație cu alte stațiuni de la malul mării, dar și de atmosfera unică din Neptun, care îmbină trecutul glorios al locului cu aerul modern dat de dezvoltarea infrastructurii din fonduri europene.

Amplasată la 39 de km de Constanța și 10 km de orașul Mangalia, Neptun se deosebește de celelalte stațiuni prin poziționarea inedită, regăsind Pădurea Comorova care mărginește stațiunea la vest și Lacurile Neptun I și II la est. Stațiunea este traversată de strada Trandafirilor, care face legătura între Olimp, Neptun și Jupiter, acest traseu fiind frecventat intens la orele serii, moment în care turiștii vizitează stațiunile vecine și se bucură de briza răcoroasă a locului.

Turiștii care își petrec vacanța în Neptun pot alege între cele 40 de hoteluri din stațiune, care au între 2* și 5*. Deși distanța de la hotel până la plajă este destul de mare, traseul pe care-l parcurg vizitatorii este cu adevărat spectaculos: Lacul Neptun I găzduiește o populație numeroasă de nuferi înfloriți, care s-a înmulțit de-a lungul anilor și care creează o pătură verde deasupra luciului apei, iar Lacul Neptun II adăpostește specii impresionante de păsări, de la lebede, pescăruși, rațe, până la gâște sălbatice. Indiferent de drumul ales pentru a ajunge la mare, Neptunul ascunde o multitudine de locuri cu o frumusețe aparte, așa cum este și Rezervația Naturală „Stejarii Brumării”, care adăpostește sute de exemplare de stejari, plantați de mai bine de 100 de ani și care, în prezent, impresionează prin grandoarea lor.

Odată ajunși la plaja „La Steaguri”, renumită încă din perioada comunistă, turiștii pot alege să-și petreacă restul zilei, fie în partea nordică, spre Olimp, unde adâncimea apei este redusă, iar copiii se pot bucura de valuri în siguranță, sau în partea sudică, spre Jupiter, unde intrarea în apă este cam bruscă și la mal se află destul de multe pietre care ar putea crea dificultăți. Deși nu a fost lărgită încă, plaja din Neptun dispune de o multitudine de locuri de unde turiștii își pot închiria un șezlong, cu prețuri variate, iar pentru cei care doresc să stea direct pe nisip, nu există locuri clar delimitate, singura soluție fiind fie să se așeze în fața rândurilor de șezlonguri, fie printre ele. Neptun dispune și de un spațiu de promenadă pe malul mării, de-a lungul căruia sunt amplasate diverse restaurante cu specific pescăresc, unde turiștii pot regăsi prețuri mai reduse în comparație cu restaurantele amplasate în stațiunile din nordul litoralului.

În ceea ce privește atracțiile din Neptun, stațiunea începe să fie animată la orele serii, moment în care turiștii se plimbă sau aleg să ia masa la terasele care mărginesc strada principală. În centrul stațiunii se află un parc de distracții, loc în care turiștii pot admira de la înălțime, din roata amplasată în cadrul complexului, stațiunea Neptun, cât și o mică parte din stațiunea Jupiter. Datorită amplasării la mică distanță a stațiunilor Olimp, Neptun și Jupiter, turiștii pot ajunge foarte ușor în stațiunile vecine, făcând un drum de maxim 15 minute pe jos, unde pot vizita o multitudine de magazine și restaurante.

În perioada comunistă, Neptun era considerată „perla litoralului românesc”, locul în care doar elitele vremii își permiteau un sejur în stațiunea favorită a soților Ceaușescu. Prezența vilei de vacanță a familiei Ceaușescu în Neptun a determinat investiții majore în stațiune și ridicarea a numeroase hoteluri cochete, a unui parc de distracții și a diverse magazine. După căderea comunismului, Neptun nu a înregistrat schimbări majore în ceea ce privește înfățișarea, dar datorită investițiilor recente din bani europeni, a investițiilor private, cât și a viitorului proiect de lărgire a plajei din stațiune, Neptun începe ușor-ușor să-și recapete, cu pași timizi, strălucirea de altădată.

RADOR – Autor: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC