MAE a emis recomandări pentru românii care îşi petrec vacanţa în ţări precum Bulgaria, Grecia sau Turcia

Sezonul estival şi numărul mare de români care aleg să îşi petreacă vacanţa în ţări precum Bulgaria, Grecia sau Turcia au determinat Ministerul de Externe de la Bucureşti să emită o serie de recomandări, pentru ca vacanţa să nu fie afectată de timp pierdut în vamă sau alte evenimente neplăcute.

Reporter: Pentru ca vacanța să înceapă fără a sta ore întregi în vămi, Ministerul de Externe recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulației rutiere internaționale, indiferent că este vorba de a petrece vacanța în stațiunile din Bulgaria sau doar de tranzitarea țării vecine pentru a ajunge în Grecia sau Turcia.

Pentru trecerea pe teritoriul bulgar din România sunt deschise nouă puncte vamale. La frontiera bulgaro-elenă sunt șase, iar la cea bulgaro-turcă, trei. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care călătoresc în sau prin Bulgaria să se asigură că dețin suficient combustibil, apă și alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, cu luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

Şoferii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră, în special regimul legal de viteza admisă în localitățile bulgărești, dar și în afara acestora. Este bine ca vinietele electronice să fie cumpărate din timp și să se achite taxele de drum pentru folosirea infrastructurii rutiere publice bulgare. Ministerul recomandă consultarea site-ului mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care sunt în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 august