Situația din Kosovo nu a fost niciodată atât de complicată, declară președintele Serbiei

Într-un mesaj video difuzat duminică, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, s-a adresat cetățenilor și a apreciat că situația poporului sârb din Kosovo este mai complicată decât niciodată. Vučić a explicat că regimul de la Pristina încearcă să profite de actuala conjunctură internațională pentru a se prezenta drept victimă și să-și „joace cartea cea mare”. „Marele Putin îi ordonă micului Putin (Vučić – n.r.), așa că noul Zelenski în persoana lui Albin Kurti (premierul Kosovo – n.r.) luptă contra hegemoniei sârbe. Știu că de mulți ani, chiar de decenii, mulți nu doresc să audă de problemele reale cu care se confruntă țara noastră și oamenii noștri. Niciodată nu am fost într-o situație atât de complicată” – a declarat Vučić, adăugând că de la venirea lui Kurti la putere, asupra sârbilor și proprietăților lor s-au înregistrat cu 50% mai multe atacuri, că în primele șapte luni ale anului 2022 s-au înregistrat mai multe incidente decât în întreg anul 2021.
Vučić a declarat că a avut mai multe discuții cu reprezentanți ai comunității internaționale, inclusiv cu emisarul Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, despre intenția Pristinei ca de la 1 august să aplice măsuri de reciprocitate cu Belgradul în problema documentelor personale. (Potrivit noului regulament de trecere a liniei administrative, toate persoanele care dețin documente emise de autoritățile Serbiei, la intrarea pe teritoriul Kosovo vor primi o adeverință de intrare-ieșire, care le va înlocui temporar documentele personale și care va fi valabilă timp de 90 de zile – n.r.) Vučić a subliniat că va continua aceste discuții pentru că Serbia nu este țara care provoacă sau dorește conflicte și nici nu este o țară ușor de înfrânt, ca pe vremea lui Slobodan Milošević și Boris Tadić. Vučić a afirmat că sârbii au nevoie de Serbia și a transmis și Occidentului și Răsăritului să lase Serbia în pace, deoarece Serbia nu dorește războaie și nici nu are nevoie de noi frontiere.
Vučić a amintit că au trecut 3.390 de zile de la semnarea Acordului de la Bruxelles și încă nu s-a format Uniunea Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo, că nu s-a respectat niciun punct din cele șase puncte referitoare la formarea ZSO. „Rog albanezii să-și revină în fire și rog sârbii să nu dea curs provocărilor, să nu facă nimic ce ar putea conduce la conflicte” – a transmis Vučić, adăugând că dorește pacea cu orice preț, dar dacă sârbii vor fi izgoniți, maltratați sau uciși, Serbia nu va ceda, va lupta și câștiga. „Rog și reprezentanții marilor puteri care au recunoscut independența Kosovo să aibă în vedere dreptul internațional, să țină cont de realitatea din teren și să facă apel la protejații lor să nu provoace conflicte” – a declarat Vučić./rmihaj/dsirbu

www.tanjug.rs – 1 august