Revista presei internaționale, 2 august 2022

La Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat cu privire la o escaladare a crizei energetice în UE, din cauza războiului din Ucraina, reține Le Soir. Rusia a oprit deja total sau o parte a livrărilor de gaz către 12 din statele membre și trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău, a declarat von der Leyen ziarului spaniol El Mundo, subliniind că planul de urgenţă european încheiat săptămâna trecută, pentru a reduce consumul de gaz, va permite garantarea aprovizionării pentru iarna viitoare. Europa se confruntă cu o furtună perfectă: cresc prețurile la energie, ritmul economic scade, iar Kremlinul folosește energia ca pe o armă politică, a comentat, la rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, într-o postare pe blog, în care face apel la unitate și solidaritate în sectorul energetic, între țările UE, pentru a salva iarna care vine, consemnează Ansa. Europa, explică Borrell, se confruntă cu o dilemă: trebuie să-și echilibreze obiectivele pe termen scurt – eliberarea de petrolul și de gazele rusești în timpul iernii – şi concentrarea pe obiectivele sale pe termen lung pentru zero emisii nete, din cadrul Green Deal, citează Ansa. Între timp, remarcă Trud, pe bursa olandeză, prețul gazelor naturale, la 27 iulie, depășea din nou 200 de euro pe MWh și se îndrepta către valorile record înregistrate în martie 2022.
În urma acordului privind exportul cerealelor, încheiat de recent de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, primul transport a plecat din Portul Odesa, anunță EUObserver. Vasul Razoni, sub pavilionul Sierra-Leone, încărcat cu 26.000 de tone de porumb ucrainean se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban, detaliază Financial Times, opinând că acest transport reprezintă un test crucial pentru fiabilitatea acordului menționat. Ucraina este al patrulea exportator de porumb la nivel mondial, așa că posibilitatea de a efectua acest transport pe cale maritimă este un succes uriaș, adaugă Ukrinform. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, speră că deblocarea transportului pentru exportul cerealelor ucrainene din Marea Neagră va aduce stabilitate şi ajutorul indispensabil pentru securitatea alimentară mondială, în special în contextele umanitare cele mai fragile, citează La Libre Belgique.
Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a început un turneu asiatic în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, nefiind clar încă dacă va vizita și Taiwanul, infomează ABC News. Premierul singaporez Lee Hsien Loong a salutat angajamentul SUA pentru regiune, iar cele două părți au discutat desprew modalități de aprofundare a implicării economice a SUA prin inițiative precum Cadrul Economic Indo-Pacific, pe agenda discuțiilor aflându-se de asemenea și războiul din Ucraina, tensiunile din jurul Taiwanului și Chinei continentale și schimbările climatice, completează ABC News. Washingtonul trebuie să fie pregătit pentru o confruntare, cu sau fără vizita lui Pelosi în Taiwan, titrează Foreign Affairs. Deși perspectiva invadării Taiwanului rămâne îndepărtată, Beijingul are numeroase mijloace de a escalada în afară de cel militar, inclusiv violarea spațiului aerian al insulei și, dacă Beijingul ar trece la măsuri mai drastice din cauza frustrării provocate de comportamentul recent al SUA, lucrurile ar putea degenera ușor într-o criză în toată regula, avertizează Foreign Affairs. The Eurasian Times atenționează că Beijingul a proiectat recent putere în Indo-Pacific, în timp ce tensiunile continuă să crească în regiune. Taiwanul este mai important pentru interesele SUA decât Ucraina și este mai probabil să provoace un răspuns militar direct, crede The Diplomat, considerând că sancțiunile economice ar fi o posibilitate de luat în seamă în cazul unui război în Strâmtoarea Taiwan, iar China are mai multe de pierdut din punct de vedere economic decât are Rusia din înstrăinarea SUA și a aliaților lor. Date fiind circumstanțele, folosirea forței pentru a aduce Taiwanul înapoi nu este o opțiune pentru Beijing acum și nu va fi nici în viitorul previzibil, atât timp cât există un decalaj mare între armatele chineză și americană, comentează The Diplomat. China nu se grăbește cu reunificarea, nici prin mijloace pașnice, nici prin forță, cea mai bună speranță a sa fiind să își continue creșterea economică, opinează The Diplomat.

Cristina Zaharia, RADOR