2022. augusztus 3.

A mai kormányülés napirendjéről

Az elmúlt időszakban természeti katasztrófák által sújtott családok sürgősségi támogatásban részesülnek. Azokról van szó, akik az árvizek, földcsuszamlások, és a szélsőséges időjárás károsultjai. Abban az esetben, ha a szerencsétlenségeknek halálos áldozatai is vannak, akkor a rendes támogatáson felül a családok még 7.500 lejt kapnak. Erről rendelkezik a ma 10 órakor kezdődött kormányülés napirendjén lévő egyik sürgősségi kormányrendelet.

A kabinet várhatóan ma dönt arról a törvénytervezetről, amelyik jóváhagyja a Románia és az Európai Beruházási Bank (EBB) közötti szerződést a Craiova-i Regionális Sürgősségi Kórház megépítésének finanszírozásáról. Az új kórházban 804 ágy lesz. Itt fogják kezelni kritikus állapotban lévő betegeket, valamint ugyancsak itt végzik el azokat a beavatkozásokat, amelyek magas szintű felszereltséget és képzettséget igényelnek. A finanszírozási szerződés értelmében az EBB 368 millió eurós kölcsönt ad a kórház felépítésére, ami a beruházás teljes összegének a 73%-a. A különbözetet a román fél állja majd költségvetési forrásokból és vissza nem térítendő európai hitelekből.

Egy további törvénytervezet a hivatásos katonák jogállásártól rendelkezik. Egyebek mellett meghatároz olyan fogalmakat, mint a katonák családja, a katonai életpálya választásának feltételei és rendelkezik arról, hogy 65 éves kor után a hivatásos katonákat törlik a nyilvántartásból, ettől kezdődően nekik már semmilyen katonai kötelezettségük nincs. (Radio România Actualităţi)

Az Ukrajnából menekült gyerekeket nyilvántartásba veszik a „Primero” nevű internetes platformon

Ez a gyermekvédelemmel foglalkozó honlap abban segít a szociális munkásoknak, hogy azonosítsák és nyilvántartásba vegyék a menekült gyerekeket, hogy ennek alapján az egyes eseteknek megfelelő szakszolgálatokhoz irányíthassák őket. A „Primero” létrehozásának első hetében 830 gyereket regisztráltak a platformon. A honlap lehetővé teszi a gyermekekkel szembeni abúzusok, vagy gyermekkereskedelem minden formájának azonosítását és elősegíti mindazon intézkedések meghozatalát, amelyek biztosítják a gyermekjogok tiszteletben tartását. Az UNICEF közlése szerint az első héten nyilvántartásba vett gyerekek nagy része Temes és Arad megyékben, illetve Bukarest második kerületében van elhelyezve. Becslések szerint 37 ezer ukrajnai menekült gyerek él ma Romániában. Egy részük a családjukkal jött, másokat családon kívüli személyek kísértek el, de olyanok is vannak, akik egyedül lépték át a határt. Gabriela Firea, munkaügyi miniszter szerint az internetes alkalmazás lehetővé teszi az egyes esetek nyomon követését, sőt, a családegyesítést is. (RADOR Hírügynökség)

Az Alfa Kartell szakszervezet támogatja a háromezer lej alatti nyugdíjak adómentessé tételét

Az érdekvédelmi szervezet ugyanakkor azt szeretné, hogy a kormány a tervezett rendelkezést terjessze ki azokra a bérekre is, amelyek nem haladják meg ezt az értékhatárt. A sajtóhoz eljuttatott közleményében az Alfa Kartell azt hangsúlyozza, hogy az alkalmazottak többségének alacsony a bérezése, s ezek reálértéke folyamatosan csökken az infláció körülményei között. Minden olyan intézkedést, amelyiknek a célja az áremelkedések hatásának a mérséklése ki kell terjeszteni a munkavállalókra is – állítja az érdekvédelmi szervezet, amelyik arra is felhívja a figyelmet, hogy a részmunkaidőben dolgozók munkaszerződéseinek többlet-illetékekkel sújtása olyan intézkedés, amelyet tisztán pénzügyi szempontok figyelembevételével hoztak meg anélkül, hogy abba a Munkaügyi Minisztérium az alkalmazottak érdekében hozzászólt volna.

Az Alfa Kartell azt kéri a kormánytól, hogy az infláció hatásait ellensúlyozó intézkedéseit minden jövedelmi kategóriára terjessze ki, a körülményekhez alkalmazkodva sürgősen módosítson a minimálbér összegén, úgy, hogy az kompenzálja az áremelkedéseket, hozzátéve, hogy az alkalmazottak azok, akik legnagyobb mértékben hozzájárulnak a költségvetés létrehozásához. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR