Beneficiile consumului de miere pentru sănătate

Mierea reprezintă atât hrană pentru albinele care culeg neîncetat nectarul din flori, cât și pentru oamenii care apreciază, de mii de ani, gustul dulce și profunzimea aromei. Mirosul, culoarea și gustul mierii pot varia în funcție de proveniența nectarului, astfel existând o varietate de tipuri de miere din care oamenii pot alege, în funcție de preferințe. Mierea este considerată mult mai mult decât un simplu îndulcitor sau potențiator de aromă în preparatele de zi cu zi, consumul moderat al acesteia poate avea beneficii asupra sănătății și joacă un rol important în remediile naturale sau tratamentele din medicina alternativă.

Importanța consumului de miere naturală

În prezent, există pe piață două tipuri principale de miere: cea naturală și cea procesată. Diferența majoră dintre cele două este dată de componentele aflate în fiecare preparat: mierea naturală provine direct din stupi și  conține cantități importante de polen, propolis, ceară de albine și antioxidanți, în timp ce mierea procesată pierde o bună parte din beneficiile menționate anterior, din cauza pasteurizării.

În ceea ce privește consumul de miere naturală, specialiștii au identificat următoarele beneficii:

  1. Bogată în antioxidanți

Mierea naturală conține o serie de compuși care acționează ca antioxidanți, inclusiv substanțe fitochimice, flavonoide și acid ascorbic (vitamina C).Varietățile de miere care au o culoare mai închisă precum cea de hrișcă sau cimbrișor, conțin o cantitate ridicată de antioxidanți în comparație cu mierea obișnuită, mai deschisă la culoare. Antioxidanții ajută la neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS) din organism, care se pot acumula în celule și pot cauza leziuni.

  1. Conține o varietate de nutrienți

Mierea este în esență zahăr pur, fără grăsimi și cu cantități reduse de proteine și fibre, la care se adaugă antioxidanți, aminoacizi și vitamine, ingrediente care pot varia de la țară la țară și în funcție de tipurile de flori de la care albinele culeg nectarul. În dieta de zi cu zi, mierea consumată în cantități moderate poate reprezenta un plus de nutrienți la dietă, dar nu poate avea un impact major încât să reprezinte o sursă alimentară semnificativă de vitamine și minerale.

  1. Ajută la vindecarea arsurilor și a rănilor

Tratarea rănilor și a arsurilor cu miere reprezintă o practică încă din vremea Egiptului Antic, fiind utilizată și în zilele noastre. Numeroase studii au sugerat că mierea funcționează bine ca pansament pentru vindecarea rănilor minore datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante. Unele dovezi sugerează, de asemenea, că mierea are proprietăți antivirale și antifungice și fiind o substanță acidă, ajută la eliberarea oxigenului din rană și favorizează vindecarea.

Riscurile consumului în exces al mierii

Mierea oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate datorită compușilor pe care îi conține, cum ar fi antioxidanții și propolisul, fiind o alternativă naturală pentru zahăr. Cu toate acestea, mierea trebuie consumată moderat, doza zilncă recomandată fiind de 10-12 grame, iar în cazul copiilor cu vârsta mai mică de un an nu este indicat consumul, deoarece există riscul apariției de botulism infantil (cauzată de toxina botulinică care poate afecta nervii și poate determina dificultăți de respirație, paralizie sau chiar moarte).

(Autor: Articol de: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC)