Cancelarul german, Olaf Scholz, susţine că nu există obstacole pentru livrarea turbinei Siemens în Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu există niciun fel de obstacole în calea expedierii în Rusia a turbinei Siemens, necesară pentru funcţionarea Nord Stream.

El a mai remarcat că turbina este gata pentru a fi pusă în funcţiune și nu există motive care ar putea să împiedice pornirea acesteia, relatează Reuters.

Însă potrivit unui reprezentant Siemens, deocamdată, turbina nu a putut fi livrată în Rusia, întrucât mai lipsesc documentele necesare pentru aceasta.

Scholz s-a deplasat personal la Siemens Energy, unde a inspectat echipamentele necesare pentru conducta de gaze. Pe la începutul lunii iulie, purtătorul de cuvânt adjunct al cabinetului german, Christiane Hoffmann, a declarat că autoritățile germane se așteaptă ca Rusia să aprovizioneze Germania la capacitate maximă cu gaze, prin Nord Stream, după finalizarea reparației turbinei.

Cu toate acestea, din 27 iulie, Gazprom a redus debitul gazelor livrate până la 20%, aceasta fiind acum întreaga capacitate a gazoductului. Germania a catalogat că această decizie are un substrat politic. Marţi au apărut unele informaţii, potrivit cărora turbina necesară pentru funcționarea Nord Stream s-ar afla încă în Germania. Miercuri, cancelarul german Olaf Scholz, urma să inspecteze turbina, deși luni guvernul german a anunţat că nu cunoaște locația ei.

Din 27 iulie, gazoductul Nord Stream funcționează la doar 20% din capacitate, iar autoritățile germane acuză Rusia de întreruperea aprovizionării cu gaze./vdraguta/ilapadat

www.gazeta.ru – 3 august