Ministrul de externe de la Kiev explică de ce Ucraina nu rupe relaţiile diplomatice cu Belarus

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a explicat că, deocamdată, Kievul nu rupe relațiile diplomatice cu Minskul, în pofida faptului că Republica Belarus este complice la crima de agresiune împotriva Ucrainei, „pentru a nu-i oferi lui Aleksandr Lukașenko motive suplimentare pentru a lua anumite decizii”.

Potrivit Ukrinform, ministrul Kuleba a comentat, astfel, lansarea a 20 de rachete de pe teritoriul belarus pe data de 28 iulie, de Ziua statalităţii ucrainene. „Nu ne facem iluzii cu privire la Belarus, dar avem o analiză sobră a ceea ce se întâmplă și cum să nu îi dăm motive suplimentare lui Lukașenko să ia anumite decizii. Am vorbit deja public și poziția mea nu s-a schimbat: dacă forțele armate din Belarus intră în pe teritoriul Ucrainei, voi trimite imediat o propunere de a rupe relațiile diplomatice cu aceștia” – a subliniat Dmitro Kuleba.

În opinia diplomatului, „nu are niciun sens să legăm bombardarea Ucrainei de pe teritoriul belarus de sărbătoarea din 28 iulie”. „Faptul că bombardierele rusești survolează spațiul aerian belarus – uneori, doar se antrenează, alteori, lansează atacuri – este realitatea noastră de zi cu zi. Vreau să subliniez încă o dată că Republica Belarus este complice la crima de agresiune împotriva Ucrainei, nu există nicio îndoială. Prin urmare, nu va exista nicio justificare pentru acţiunile lor” – a subliniat ministrul de externe al Ucrainei.

Amintim că, pe 28 iulie, de Ziua statalităţii ucrainene, peste 20 de rachete au fost lansate împotriva Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus. Nouă dintre rachete au căzut în pădurile din regiunea Cernihiv./sdan/ilapadat

Agenția de presă UKRINFORM – 3 august