Revista presei internaționale, 3 august 2022

Războiul din Ucraina dar și vizita istorică pe care președintele Camerei Reprezentanților din SUA o face în Taiwan se numără printre principalele subiecte urmărite de presa internațională. În timp ce în sudul și estul Ucrainei continuă luptele, prima navă cu cereale ucrainene a reușit să ajungă în apele turcești, notează AFP. Vasul Razoni înregistrat în Sierra Leone urmează să fie inspectat miercuri în apropiere de Istanbul de o echipă care include și responsabili ruși și ucraineni, înainte de a-și livra cele 26.000 de tone de porumb la Tripoli, în Liban. Transportul, care a plecat luni din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, este primul de acest fel în urma acordului mediat luna trecută de ONU cu ajutorul Turciei, privind exportul produselor alimentare blocate după invazia rusească.

Pe fondul contraofensivei lansate de armata ucraineană, care a reușit să distrugă mai multe poduri dar și depozite de arme și de combustibil aparținând armatei ruse, Moscova acuză SUA că sunt direct implicate în război și că ar coordona loviturile cu sisteme de rachete HIMARS, validând țintele. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de TASS, “Acordul Washingtonului cu privire la fiecare țintă înainte de atacurile sistemelor cu lansare multiplă de rachete HIMARS în Ucraina demonstrează că SUA sunt direct implicate în conflict, în ciuda declarațiilor Casei Albe și Pentagonului”.

Vizita președintei democrate a Camerei Reprezentanților din SUA la Taipei acutizează tensiunile între Statele Unite și China, arată Reuters care menționează faptul că Nancy Pelosi a afirmat că angajamentul american faţă de un Taiwan democratic este mai important ca niciodată. Sub titlul „Vizita în Taiwan prost gândită a lui Nancy Pelosi”, The Financial Times comentează că prima astfel de vizită a unui președinte al Camerei americane în ultimii 25 de ani „e prost gândită și prost programată, reprezentând un moment de pericol care cere responsabilitate și reținere din partea tuturor celor implicați. Xi Jinping, puternicul conducător al Chinei, l-a avertizat săptămâna trecută pe președintele american Joe Biden că SUA ‘se joacă cu focul’. Vizita survine într-un moment plin de tensiuni. Xi vrea să obțină un nou mandat la congresul al 20-lea al Partidului Comunist Chinez, programat anul acesta. Însă tensiunile interne sunt mari, întrucât economia se poticnește, iar politica ‘zero Covid’ generează critici. Nu e deocamdată clar dacă China va răspunde cu represalii la vizita lui Pelosi”, mai scrie The Financial Times.

Potrivit publicației braziliene Folha Online, „vizita făcută de Nancy Pelosi în Taiwan se transformă într-o ciocnire diplomatică de proporţii cu principalul rival al Washingtonului în Războiul Rece 2.0, China. Forţele armate chineze ‘nu vor sta în așteptare’ în timp ce deputata vizitează insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. A fost cea mai directă amenințare militară făcută de Beijing din momentul în care au început să se facă speculaţii cu privire la vizită”. Autoritățile de la Beijing, citate de agenția Xinhua, au avertizat că armata chineză a fost pusă în stare de alertă și că vor fi organizate „acțiuni punctuale” ca răspuns la vizita responsabilului american. AFP citează responsabili de la Taipei care afirmă că peste 20 de avioane chinezești au intrat în zona de identificare aeriană a Taiwanului. Această zonă este mai extinsă decât spațiul aerian în sensul general acceptat, arată AFP. La rândul său, Rusia a acuzat Statele Unite că „destabilizează lumea” provocând tensiuni în jurul Taiwanului, după cum menționează TASS. „Niciun conflict rezolvat în ultimele decenii, dar mai multe provocate”, a declarat pe contul ei de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

În ziua în care lidera democrată a Camerei Reprezentanților a început vizita în Taiwan, președintele SUA a anunțat uciderea, într-un atac american cu dronă efectuat în Afganistan, a liderului Al-Qaida. Moartea lui Ayman al-Zawahiri „este o victorie simbolică pentru Statele Unite după fiascoul afgan”, notează France24 și comentează că „moartea şefului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, nu va avea probabil un mare impact pe planul securiăţii, dar reprezintă o victorie simbolică importantă în opinia lui Joe Biden, la un an după plecarea haotică a trupelor americane din Afganistan şi cu trei luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului. Al-Zawahiri este considerat creierul atentatelor din 11 septembrie. Totuşi, acest lider, ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o lovitură cu o dronă americană, este departe de a fi căpătat renumele macabru al predecesorului său, Osama bin Laden. Mai rău, el este chiar sinonim cu declinul Al-Qaida ca organizaţie internaţională jihadistă, depăşită de marele său rival, Organizaţia Statul Islamic”, mai comentează France24.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR