2022. augusztus 4.

Sebességkorlátozást rendeltek el az A 1-es autópálya utolsó tíz kilométerén, a Nagylak-2 határátkelő bejáratánál

A Románia és Magyarország közötti legforgalmasabb határátkelő előtt (az 560-as és 570-es kilométerkövek között) a közlekedési rendőrség és az útügy a biztonságos forgalom érdekében 130 km/h-ról 100 km/h-ra csökkentette a megengedett sebességet. A Pécska – Nagylak-2 útszakaszon forgalmasabb napokon a leállósávban, de olykor az első sávban is 15 km-es sort alkotnak a kamionok. Hétvégeken hosszú kocsisorok alakulnak ki a határátkelő kimeneti oldala előtt, ilyenkor gyakoriak a koccanások, vagy a láncbalesetek. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt egy év legmagasabb értékére emelkedett a ROBOR-index

Évi 8% százalékról 8,05% százalékra nőtt ma a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). Ez az elmúlt 12 hónapban jegyzett legmagasabb érték. Az év elején 3,02 százalékos volt a ROBOR. Az „Első ház” elnevezésű hitelprogram keretében a törlesztőkamat 50%-al emelkedett az év elejéhez képest és majdnem megduplázódott a korábbi évekhez viszonyítva. A fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) jelenleg évi 2,65 százalék. Ez az érték három hónappal ezelőtt még 1,86 százalék volt.

Az elmúlt három hónapban az „Első ház” programban kedvezményezettjei közül tízezren kérték, hogy esetükben módosítsák a kamatszámítás módját, s térjenek át a ROBOR-ról az IRCC-re. (Radio România Actualităţi)

Az általános és középiskolai tanárok véglegesítő vizsgáján 137 jelölt ért el 10-es osztályzatot

A legtöbb közülük a fővárosban vizsgázott. Ezt Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter közölte ma Facebook-oldalán. A tárcavezető hozzátette, hogy a legjobb eredményeket Kolozs, Prahova, Brassó megyékben és Bukarestben érték el. A leggyengébben a Tulcea megyei tanárok szerepeltek, ahol a jelölteknek mindössze a fele vizsgázott sikeresen.

A véglegesítő vizsga a tanári életpálya elengedhetetlen feltétele, amely nélkül a szakmai fokozatok megszerzése sem lehetséges. (Radio România Actualităţi)

Nem sikerült Avram Iancunak átúsznia a Balatont

Az ismert távúszónak ma reggel egészségügyi okokból abba kellett hagynia kísérletét. Avram Iancut 21 órányi úszás után emelte ki a vízből a csapata, miután 21 óra alatt közel 30 km-t úszott megszakítás nélkül.

A sportoló közleménye szerint gyomorbántalmak miatt volt kénytelen abbahagyni a kísérletet, tekintettel arra, hogy amennyiben ezt nem tette volna, azt kockáztatja, hogy belefullad a vízbe. Avram Iancu egy 75 km-es szakaszon próbálta meg átúszni a Balatont, ami – siker esetén – a távúszás európai csúcsának a megdöntését jelentette volna.

Avram Iancu egy petrozsényi könyvtáros, aki már tavaly is megkísérelte átúszni a Balatont, akkor azonban vihar és magas hullámok miatt kényszerült feladni próbálkozását. A távúszó utolsó rekordját ez év július 21-én állította fel a Bristol csatorna átúszásával. Így ő az első román és a világon a 14-ik sportoló, akinek sikerül ez a teljesítmény. (Radio România Actualităţi)

Fotovoltaikus napelemeket szereltek fel a Căpățânii-hegyen lévő esztenákra

A vállalkozást az Intelligens Energia Egyesület kezdeményezte és valósította meg. Dumitru Chişeliţă, a civil szervezet vezetője a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy úttörő jellegű projektről van szó, amelyiknek a célja az, hogy újraélessze a hegyi pásztorkodás hagyományát, tekintettel arra, hogy egyre több ilyen tanyát, szálláshelyet hagynak el.

A szükséges pénzügyi forrásokat szponzorálásból gyűjtötték össze. Chişeliţă elmondta, hogy a pénzből még egyes hegyi utak megjavítására is futotta. Szerinte az elmúlt 30 évben a románok könnyen lemondtak a hagyományaikról, ugyanakkor tartózkodóak a jövő technológiáinak alkalmazását illetően. Úgy véli, hogy mindkettőre szükség van: a hagyományokat ápolni kell, a modernizációt pedig befogadni. Ennek a gondolatnak a jegyében vágtak bele ebbe a projektbe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR