A fost semnat Tratatul de bază dintre Guvernul Muntenegrului și Biserica Ortodoxă Sârbă

Mitropolia Muntenegrului și Litoralului a anunțat că, la 3 august, a fost semnat Tratatul de bază dintre Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) și Guvernul Muntenegrului. Tratatul a fost semnat de Patriarhul Serbiei Porfirije și premierul Muntenegrului, Dritan Abazović, în prezența Mitropolitului Muntenegrului și Litoralului Joanikije și a ministrului muntenegrean de justiție, Marko Kovač.
Abazović a declarat că este onorat că a semnat Tratatul de bază cu SPC și mulțumit că a încheiat cu demnitate, respectând Constituția și legislația Muntenegrului, un proces care a durat prea mult. „Ideea de a se semna un tratat cu SPC este veche și regret că nu s-a realizat în perioada anterioară. Guvernul Muntenegrului este hotărât să acorde drepturi egale tuturor comunităților religioase” – a declarat Abazović, adăugând că astfel se transmite un mesaj de pace și toleranță, se începe un nou capitol, iar Muntenegru se poate ocupa de alte provocări, dar cu dorința de a construi o societate a dreptății și egalității.
Patriarhul Serbiei Porfirije a declarat că Tratatul de bază era necesar atât statului muntenegrean, cât și BPC. „Este important că dumneavoastră respectând Constituția și legile Muntenegrului și noi, respectând Constituția și legile Muntenegrului, nu am dorit nimic mai mult decât un muntenegrean simplu și nici nu am avut ambiții de a obține mai mult decât alte comunități religioase, dar logic, nu am fi putut accepta mai puțin decât atât” – a spus Patriarhul Serbiei. Porfirije a salutat cetățenii Muntenegrului, subliniind „că de-a lungul secolelor am avut atâtea în comun și ar fi un adevărat lux să pierdem vremea pe ce ne diferențiază și să potențăm diferențele”./rmihaj/denisse

(www.rts.rs – 4 august)