Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței vor începe o analiză comună pentru piața carburanților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței vor începe o analiză comună pentru piața carburanților, prin care să se clarifice modul în care evoluează prețurile la pompă, în funcțiile de cotațiile internaționale ale barilului de petrol – a anunțat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Practic, autoritățile statului vor să vadă cât de repede scad și mai ales cât de repede cresc prețurile în funcție de fluctuațiile de pe piață.

Horia Constantinescu: Cum este calculat, de exemplu, prețul final al litrului de combustibil, să înțelegem dacă se respectă sau nu același algoritm, dacă depinde sau nu de prețul barilului și în cât timp se transmite fluctuația în sensul majorării sau diminuării prețurilor. Este clar că atunci când apar majorări ale prețului barilului în piață, undeva în termen destul de scurt, se simte imediat acest lucru și la pompă. Nu același lucru se întâmplă și în momentul în care apar scăderi ale bariului, or, lucrul acesta trebuie lămurit plecând de la modul de calcul al prețului la pompă.

Realizator: Toți cei 360 de comisari ANPC care fac controalele în teren la agenții economici vor avea camere video pe corp pentru înregistrare acțiunilor de verificare – a mai anunțat președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 august