Bubble Tea, băutura îndrăgită de milioane de oameni

Zilele caniculare de vară reprezintă momentul ideal în care oamenii pot consuma diverse băuturi răcoritoare, precum frappe cu gheață, limonadă, socată sau chiar bubble tea, o băutură cu origini asiatice care devine din ce în ce mai populară și la noi. Tot mai multe locații din București și din țară includ în meniul cafenelelor sau al teraselor, această băutură inedită și foarte căutată la nivel internațional, care conține ceai, lapte, perle de tapioca, gheață și sirop.

Bubble Tea sau Boba Tea își are originile în Taiwan, încă de la sfârșitul anilor ’80 și reprezintă o combinație între trei deserturi îndrăgite la vremea respectivă: ceaiul cu lapte (milk tea), gheața cu sirop (shaved ice) și perlele de tapioca (boba). Inițial, Bubble Tea era preparat fie cu ceai negru sau verde îndulcit cu sirop, peste care se adăuga gheața și ulterior era agitat timp de câteva minute asemenea unui cocktail, pentru a răci ceaiul și pentru a produce o cantitate mare de spumă la suprafață. De-a lungul timpului, rețetele pentru Bubble Tea  au devenit din ce în ce mai complexe, conținând o multitudine de ingrediente noi precum laptele (lapte degresat, de cocos, de migdale etc.), perlele de tapioca, fructe (căpșune, mango, lici, fructul pasiunii), sirop, jeleu de migdale, budincă de ou, fasole roșie și diverse arome de ceai: ceai negru, alb, oolong, de iasomie etc. sau chiar suc de fructe.

Pe lângă varietatea de gusturi și de combinații între diferite ceaiuri și arome, consumul de Bubble Tea în cantități moderate, fără a adăuga zahăr și îndulcitori în exces și folosind ingrediente cât mai naturale, poate avea beneficii asupra sănătății precum: întărirea sistemului imunitar prin consumul de ceai verde, bogat în antioxidanți, adăugarea de fructe în băutură precum mango sau căpșune care conțin vitamina C, dar și îmbunătățirea metabolismului prin consumul de ceai negru sau verde, care pot reprezenta o sursă excelentă de energie.

Prepararea unui Bubble Tea durează câteva minute și de cele mai multe ori debutează cu adăugarea perlelor de tapioca sau a perlelor de jeleu de diferite arome, urmată de ceai sau suc și la final se pune o cantitate considerabilă de gheață. Unicitatea băuturii constă în prepararea perfectă a perlelor de tapioca care trebuie să aibă o textură gumoasă, textură rezultată în urma fierberii timp de 30 de minute și răcirii perlelor pentru jumătate de oră. Bubble Tea a crescut în popularitate de-a lungul timpului, datorită varietății de arome, a gustului inedit oferit de perlele de tapioca și de combinația răcoritoare de ceai cu lapte.

Rețelele sociale precum Instagram sau Facebook au reprezentat principalele motoare de promovare a Bubble Tea-ului, unde sunt postate zilnic sute de poze cu băutura de origine taiwaneză, prin acest mod cât mai mulți oameni din diferite părți ale globului sunt curioși să încerce combinația unică de ingrediente, dar să afle și cât mai multe informații despre istoria din spatele Bubble Tea. În România, fenomenul Bubble Tea a început să se dezvolte încă din 2020, moment în care existau în toată țara doar cinci ceainării care serveau acest tip de băutură, urmând ca în curând să fie deschise peste 30.

(Autor: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC)