O scurtă istorie a GO: cel mai vechi joc de strategie din lume

În ultimii ani jocurile de strategie au înregistrat o creștere semnificativă la nivel global, datorită beneficiilor, precum socializarea, diversitatea jocurilor, identificarea unei provocări intelectuale sau a unei oportunități de gândire strategică, dar și plăcerea de a fi implicat într-un joc ce presupune mutarea pieselor, din care se desprinde experiența tactilă a acestor activități. Șahul, jocul de table, Dame, Tangram, Shogi și GO se numără printre jocurile antice de care ne bucurăm și care adună de la an la an cât mai mulți jucători, dornici să cunoască regulile jocurilor și chiar să facă performanță.

Originea GO și istoria din spatele jocului

Jocul GO înregistrează o istorie îndelungată, primele mărturii despre existența acestuia fiind identificate în China Antică, acum 2500-4000 de ani, iar în perioada respectivă, jocul era compus din două materiale simple: o grilă de 19×19 și 361 de piese: 180 de culoare albă și 181 de culoare neagră, aspect ce se regăsește și în prezent. De-a lungul timpului, există numeroase mențiuni ale jocului în diferite regiuni din Asia de Sud-Est și datorită negocierilor comerciale între diferite țări din regiune, jocul GO a depășit granițele Chinei și a devenit un aspect cultural important în Japonia și Coreea în secolul al XVI-lea.

Popularitatea jocului a crescut semnificativ de-a lungul timpului, iar la mijlocul secolului al XX-lea, simplul joc GO a devenit o activitate în jurul căreia au fost organizate competiții internaționale și turnee care găzduiau jucători din toate colțurile lumii. Aceste turnee sunt prezente și astăzi, majoritatea oferind pe lângă recunoașterea la nivel internațional și premii în bani câștigătorilor.

Regulile jocului GO

Așa cum am menționat anterior, pentru a juca GO este nevoie de o tablă de joc din lemn cu dimensiunea de 19×19, 361 de piese (alb și negru) și doi jucători. De obicei, jucătorului mai slab îi sunt atribuite piesele de culoare neagră, iar jucătorului mai experimentat, pe cele albe, urmând ca scopul pe care-l urmărește fiecare jucător este de a câștiga teritoriu, de a acapara cât mai mult spațiu cu propriile piese. Pentru a obține cât mai mult teritoriu, jucătorii pot plasa piesele pe orice intersecție neocupată a liniilor de pe tablă. Odată plasată, o piesă nu poate fi mutată decât dacă a fost capturată de jucătorul advers. Capturarea pieselor și crearea de șiruri sunt aspecte vitale ale concurenței într-un joc de GO și determină jucătorul să-și calculeze fiecare mișcare, asemenea jocului de șah.

Alte reguli ale jocului includ:

  1. Jocul începe cu o tablă goală, cu excepția cazului în care jucătorii sunt de acord să plaseze un handicap
  2. Negrul ar trebui să facă întotdeauna prima mișcare spre colțul din dreapta sus
  3. Albul face a doua mișcare spre colțul din dreapta jos
  4. Un jucător face o mișcare atunci când plasează o piesă într-o intersecție liberă de pe tablă
  5. Jucătorii au voie să sară peste rândul lor
  6. Două sărituri succesive ale rândului termină jocul
  7. Câștigă jucătorul care ocupă cea mai extinsă zonă a tablei
  8. Zona jucătorului cuprinde toate punctele pe care le-a înconjurat
  9. O piesă trebuie îndepărtată atunci când inamicul ocupă intersecțiile adiacente

Beneficiile jocului GO

Pe lângă latura socială a jocului chinezesc în care oamenii se pot împrieteni și pot forma o comunitate axată în jurul jocului, există și anumite beneficii aduse la nivelul minții, GO fiind văzut ca un prim exemplu de joc de strategie mentală, alături de șah. Principiul de bază al GO este dat de zicala „ușor de învățat, greu de stăpânit”, datorită regulilor simple tot mai multe persoane le rețin într-un timp redus, dar pentru a ajunge la performanță trebuie jucate nenumărate jocuri, unicitatea fiecărei partide fiind dată de multitudinea de mutări care pot fi întreprinse și de experiența oponentului cu care joci, dar și strategia sa. Astfel, beneficiile jocului GO implică un exercițiu mental considerabil care poate reduce apariția bolilor precum Alzheimer, jucătorii își pot dezvolta răbdarea sau disciplina, iar deprinderile rezultate din fiecare joc de GO pot fi aplicate și în alte domenii ale vieții de zi cu zi.

Autor: Alexandra-Cristiana Stoian, FJSC