AIEA cere încetarea imediată a operațiunilor militare în apropierea Centralei nucleare de la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare în apropierea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, avertizând despre un risc real de dezastru nuclear.

Șeful agenției, Rafael Mariano Grossi, s-a declarat extrem de îngrijorat de rapoartele privind bombardarea centralei, pentru care rușii și ucrainenii se acuză reciproc. Compania ucraineană de energie atomică Energoatom susține că Rusia ar urmări să distrugă infrastructura centralei pentru a întrerupe electricitatea în sudul țării, unde s-ar pregăti de o amplă ofensivă.

De altfel, potrivit Serviciului britanic de informații militare, trupele ruse se regrupează în sudul Ucrainei, fie pentru ca anticipează o contraofensivă a ucrainenilor, fie pentru că se pregătesc chiar ele de un atac. Este o zonă unde și atacurile cu rachete rusești au loc zi și noapte.

Reporter: Mario Balint – Bombardamentele Rusiei au continuat practic pe toată linia de contact de-a lungul granițelor regiunii Mikolaiv și regiunii Herson. Orășelul Bereznehuvate a fost bombardat cu artilerie de mare calibru; ca urmare, cinci civili au fost răniți și unul, ucis. Potrivit autorităților de la Mikolaiv, un total de 294 de civili răniți în bombardamentele asupra regiunii se aflau internați în spitale. Alți 82 de civili primesc asistență medicală în regim ambulatoriu.
Pentru că se bucură de o liniște relativă, regiunea Odesa sprijină zilnic rezistența eroică a Mikolaivului.

Serghei Bratciuk, reprezentantul operațional al Administrației Militare Regionale Odesa: Cetățenii Odesei se reîntorc în oraș, revin familiile cu copii, ceea ce dovedește că situația de securitate este una bună. Străzile sunt pline, faleza este plină de familii care se plimbă liniștite. Magazinele, barurile, restaurantele, terasele sunt pline. Ultimele trei zile au fost extrem de calme și, chiar dacă mai sunt bombardamente sau rachete trase asupra noastră, populația are încredere în conducerea militară.

Reporter: Șefa Centrului de Presă al Forțelor de Securitate şi Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a afirmat că Rusia încearcă să-și suplimenteze forțele în regiunea Herson. Cu toate acestea – a subliniat Humeniuk -, luptătorii ucraineni lovesc echipamentele, depozitele și posturile de comandă ale rușilor pentru a le slăbi ofensiva./eradu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august