Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis al treilea Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina, în Suceava, nordul României, judeţ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din ţara vecină. La inaugurare au participat secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Mădălina Turza, consilier de Stat în Cancelaria Prim-ministrului, care a anunţat demararea Planului Naţional de măsuri de integrare şi protecţie pentru beneficiarii de protecţie specială din Ucraina, pentru care vor fi alocate 200 de milioane de euro, de la bugetul de stat şi din fonduri europene. Conform autorităţilor naţionale, dintre cei 1,7 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în România de la sfârşitul lunii februarie, 368.000 sunt copii, iar dintre aceştia au rămas în România aproximativ 37.000, în sistemul de protecţie specială fiind integraţi 220 de copii ucraineni.

Deschiderea acestui centru este esenţială. România este prima ţară din UE care are un plan despre ce vom face pe termen mediu şi lung cu refugiaţii din Ucraina, care sunt la noi în ţară. În septembrie vom avea prima reuniune a statelor europene la Bucureşti, pentru a porni o viziune comună şi un plan la nivel european. Toate aceste măsuri din domeniul educaţiei, sănătăţii, serviciilor sociale se adresează celor care au ales să rămână pe termen lung în România, cei care s-au înregistrat la Inspectoratul General pentru Imigrări cu statut de protecţie temporară, a spus Turza.

Totodată, Raed Araf a spus că a apreciat cooperarea pe care Departamentul pe care îl conduce o are cu „Salvaţi Copiii” şi crede că acest parteneriat trebuie întărit şi utilizat în favoarea refugiaţilor. Salvaţi Copiii România a început şi activităţile de sprijin socio-educaţional şi lucrează cu copiii ucraineni în două şcoli din judeţ, Colegiul Naţional ‘Ştefan cel Mare’ şi Liceul Teoretic Filadelfia.

Până în prezent, au fost asistate umanitar aproape 155.000 de persoane, dintre care peste 87.500 de copii ucraineni şi aproape 67.200 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse). Aceştia au primit sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite aproape 14.000 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar peste 10.500 de persoane (peste 3.600 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.