2022. augusztus 9.

Jódtabletták beszerzését javasolják az egészségügyi hatóságok a 40 év alattiaknak

A kálium-jodid tabletták receptjeit a családorvosok írják fel. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Ukrajnában lévő zaporizzsjai atomerőmű bombázása miatt fennáll a sugárfertőzés veszélye. A Nukleáris Aktivitást Ellenőrző Országos Tanács közleménye szerint jelenleg hazánkban nem észlelhető a sugárzás szintjének emelkedése. A dokumentum szerint Ukrajnában folyamatosan ellenőrzik a radioaktivitást és eddig nem mértek a szokásos szintet meghaladó sugárzási értékeket

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy a jódtabletták kiosztási rendszere működőképes és arra biztatott minden 40 év alatti személyt, hogy mielőbb kérje családorvosától, a gyógyszer felírását. A recept birtokában a tabletták ingyenesen kiválthatók. Országosan 2500 patikában kaphatók a kálium-jodid tabletták – mondta a szaktárca vezetője, aki hozzátette, hogy az ukrajnai konfliktus kiéleződése nyomán elképzelhető, hogy nő a jódtabletták iránti kereslet. Rafila azt is elmondta, hogy a tablettákat csak egy esetleges nukleáris baleset után kell bevenni, megelőzési céllal nem javasolt a tabletták szedése.

A családorvosok aggályaiknak adtak hangot, hogy a jódtablettákat igénylők miatt a sürgős ellátásra szoruló pácienseknek várakozniuk kell. A Családorvosok Munkaadói Szövetségeinek Országos Föderációja szerint a tablettákat közvetlenül a patikákban kellene kiosztani a családorvosok közreműködése nélkül. (Radio România Actualităţi)

Kilenc új majomhimlős esetet regisztráltak az elmúlt héten Romániában

Ezt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter jelentette be tegnapi sajtóértekezletén. Valamennyi páciens férfi. A betegek karanténban vannak és mindegyik jól érzi magát. A miniszter hozzátette, hogy Románia a közeljövőben néhány ezer majomhimlő elleni oltást fog adományként kapni az Európai Bizottságtól, azért, hogy beolthassa azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Romániában összesen harminc majomhimlő esetet regisztráltak. (RADOR Hírügynökség)

Ismét a tengerbe fulladt egy férfi Costinești-en

A baleset ma reggel történt, az áldozat pedig egy 25 éves suceavai férfi. A holttestet a turisták emelték ki a vízből. Az orvosok szerint a halál oka szívroham volt. Bár a mentőegységek 50 percen át megpróbálták újraéleszteni, a férfit, ez nem sikerült. Tegnap Saturn és Eforie Nord üdülőhelyeken hárman vesztették életüket. A tengerpart déli részén Konstancától Vama Vecheig a vízimentők piros zászlót vontak fel, ami azt jelenti, hogy a magas hullámok és az áramlatok miatt tilos a tengerben fürödni. (Radio România Actualităţi)

Osztrák cég nyerte meg a Maroskece – Aranyosgyéres közötti autópálya megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot

Egy 16 km-es szakaszról van szó, amelynek elkészülte után teljes lesz a Kolozsvárt Marosvásárhellyel összekötő sztráda. Immár harmadik alkalommal írtak ki pályázatot a szóban forgó autópálya-szakasz elkészítésére. Amennyiben ezúttal nem nyújtanak be óvást az eljárás ellen, úgy jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, amelyet a szerződés értelmében a cégnek 18 hónap alatt kell befejeznie.

Tiltakoznak a rendőrök

A Rendőrök Szakszervezete ma sztrájkőrséget hirdetett a Pénzügyminisztérium épülete elé. A rendvédelmiek a bérezési keret-törvény alkalmazását, a törvényesen megállapított bérpótlékok kifizetését, valamint a rendőr-nyugdíjak kiegészítését és átszámolását kérik a fináncoktól.

Az érdekvédelmi szervezet Közleményt adott ki amelyben arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, a törvényes keretek között országos akciókat – ideértve eddig ismeretlen tiltakozási formák használatát is – fognak szervezni. A mai megmozduláshoz csatlakozott a büntetés-végrehajtó intézetek személyzetét képviselő szakszervezet is. Szerintük a rendőrök követelései megalapozottak, tekintettel az inflációra, az élelmiszer- és az energiaárak példátlan növekedésére. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR