Revista presei internaționale – 9 august 2022

Conflictul din Ucraina rămâne pe prima pagină a cotidienelor internaționale. Sub titlul ”Nesăbuința lui Putin ar trebui să ne alarmeze pe toți”, The Telegraph concentrează temerile întregii lumi privind o eventuală catastrofă nucleară cauzată de război. ”La aproape 40 de ani după ce explozia de la Cernobîl a iradiat întreaga Europă, e de înțeles că acțiunile militare din preajma centralei de la Zaporijia constituie motiv de alertă. Consecințele unui atac cu rachete la centrala nucleară, indiferent dacă e deliberat ori accidental, sunt evidente pentru toată lumea, inclusiv pentru Vladimir Putin, crede publicația britanică. Modul în care a acționat în Ucraina a fost un dezastru pentru Rusia, însă iresponsabila violare a normelor de siguranță nucleară amenință să provoace o calamitate și pentru restul Europei. Poate chiar aceasta e intenția Moscovei? se întreabă retoric The Telegraph.
Pentru Wall Street Journal, actuala situație geopolitică incertă reprezintă rezultatul deceniilor de dogmă globalistă post-război rece, care a subminat abilitatea Occidentului de a conștientiza ostilitatea și de a lupta pentru ceea ce prețuiește. Modernizarea arsenalului nuclear al Rusiei și investițiile selective ale lui Putin în modernizarea generală a armatei au fost acompaniate de dezarmarea necontenită a Europei după războiul rece. Aceasta e cauza fundamentală a slăbiciunii militare a Vestului, subliniasză editorialistul de la Wall Street Journal.
În cazul celuilalt focar de conflict, cel legat de Taiwan, China anunţă prelungirea manevrelor sale militare în jurul insulei, în ciuda criticilor internaţionale, citim în Le Monde. Manevrele militare chineze au fost lansate după vizita lui Nancy Pelosi, cel mai important reprezentant american care vizitează insula în ultimii de 25 de ani, care a adus relaţiile dintre Beijing şi Washington la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. China, care a considerat întotdeauna Taiwanul una din provinciile sale şi care interpretează orice vizită oficială ca pe o recunoaştere tacită a independenţei insulei, a reacţionat suspendând o serie de negocieri şi de cooperări chino-americane, mai exact cele privind schimbările climatice şi apărarea.
FINANCIAL TIMES avertizează în legătură cu ”fatalismul periculos care plutește în relațiile internaționale în privința unui război SUA-China”, care nu mai consideră conflictul posibil, ci tot mai probabil. Starea de pregătire pentru război este alimentată de schimbările din ultimii ani din China, SUA și chiar din Taiwan. De la preluarea puterii de către Xi Jinping în 2012, politica externă a Beijingului a devenit vizibil mai agresivă, iar cheltuielile militare au făcut ca China să ajungă acum să dețină mai multe nave decât SUA. La Washington, singurul lucru cu privire la care pare să existe un consens transpartinic e faptul că Beijingul devine un adversar tot mai periculos, care trebuie înfruntat. Și, reamintește Financial Times, tensiunile nu ar fi dat în clocot dacă nu ar fi avut loc schimbări chiar și în Taiwan, condus acum de președinta Tsai Ing-wen, șefa Partidului Progresist Democrat, considerat în mod tradițional drept „pro-independență”. Generația tânără de taiwanezi își vede tot mai mult viitorul ca fiind separat de cel al Chinei continentale, notează Financial Times, care arată că fiecare tabără speră că cealaltă joacă la cacealma.
Între timp, în Grecia, un scandal de spionaj zguduie guvernul Mitsotakis, aflăm din Le Monde. Este vorba de punerea sub ascultare a convorbirilor liderului Partidului Socialist Elen și a doi jurnalişti, acțiuni care au dus la demisia directorului serviciilor de informaţii şi a secretarului general al cabinetului premierului. Mass media date în judecată
Le Monde reamintește că, la scurt timp după alegerea sa în 2019, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a plasat serviciile de informații direct sub egida sa.
Acest „Watergate elen” sau „Kyriakosgate”, așa cum au numit-o unele mass-media, zguduie în continuare scena politică grecească, scrie și cotidianul KATHIMERINI. Chemat luni în fața Parlamentului pentru a da explicații, premierul Mitsotakis a declarat că „deși conectarea la telefonul mobil a politicianului Nikos Androulakis a fost legală”, ea este inacceptabilă din punct de vedere politic. Mitsotakis a susținut că nu a știut despre acest inte
rceptări, precizând că nu ar fi permis niciodată așa ceva, dacă ar fi știut, mai scrie Kathimerini.
Agenția de Presă RADOR