Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Organizaţia Salvaţi Copiii a efectuat un al treilea transport umanitar, cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni ce sunt încadraţi în şcolile primare, gimnaziile şi liceele din Republica Moldova, urmând ca acestea să fie distribuite de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Încadrarea copiilor şi tinerilor din familiile refugiaţilor în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova se desfăşoară în conformitate cu mecanismul elaborat de Minister, care monitorizează zilnic situaţia cu privire la numărul copiilor integraţi în sistemul educaţional.

Am decis să extindem asistenţa umanitară pe care o acordăm copiilor refugiaţi din Ucraina şi în Republicii Moldova, o ţară care a demonstrat că deşi capacitatea de a gestiona fluxul de refugiaţi a fost depăşită pe hârtie, solidaritatea umană nu are limite şi merită tot sprijinul. E un exemplu formidabil de generozitate, pe care îl vom sprijini constant, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Grupul de lucru în domeniul educaţiei din Republica Moldova, creat ca răspuns la criza refugiaţilor din Ucraina, a subliniat că printre necesităţile educaţionale identificate în procesul de integrare a copiilor refugiaţi în instituţiile de învăţământ din Moldova se numără achiziţia seturilor de rechizite pentru fiecare copil în funcţie de treapta de învăţământ, dar şi organizarea activităţilor non-formale de coeziune a copiilor din Republica Moldova şi Ucraina în cadrul instituţiilor de învăţământ.

Salvaţi Copiii România a venit în ajutorul refugiaţilor din Ucraina stabiliţi în Republica Moldova, reuşind să ofere loturi de materiale igienico-sanitare, ce au fost distribuite de autorităţi în centrele pentru refugiaţi, respectiv ghiozdane pentru toţi copiii ucraineni încadraţi în şcolile primare, gimnaziile şi liceele din ţară. Ajutoarele vin să acopere în special necesităţile mamelor şi copiilor, categorii sociale deosebit de vulnerabile. Colaborarea cu Salvaţi Copiii România depăşeşte cu mult cadrul unei cooperări, este un ajutor necondiţionat, binevenit, menit să susţină atât refugiaţii ucraineni, precum şi să ajute autorităţile din Moldova să facă faţă acestei crize. Suntem profund recunoscători pentru receptivitate, profesionalism şi empatie şi cred că această criză a demonstrat cât de mult contează suportul societăţii civile, a menţionat Ana Racu, vicepreşedinta Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică din Republica Moldova.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.