2022. augusztus 11.

Közel 6.500 ukrán állampolgár vállalt munkát Romániában

Ezt Marius Budăi Munkaügyi miniszter nyilatkozta tegnap az Agerpres hírügynökségnek. A tárcavezető szerint a munkaügyi minisztérium adatbázisában jelenleg 6431, ukrán állampolgárok számára kötött aktív munkaszerződés létezik, ezekből 4287-et február 24-e óta írtak alá. Az ukrán menekültek legnagyobb részét, 1154 személyt a feldolgozó iparban alkalmazták, míg 607-en az építőiparban, 508-an a vendéglátóiparban, 414-en a kereskedelemben találtak munkát.

A legtöbb munkavállalót Bukarestben regisztrálták, összesen 1278-an dolgoznak a fővárosban, míg Beszterce-Naszód megyében 428-an, Temes megyében 276-an, Arad megyében 241-en, Máramaros megyében 214-en találtak állást az ukrán állampolgárok közül. (Radio România Actualităţi)

Az ukrajnai gyerekek is részesülnek a „Tej és kifli” programból

Jóváhagyta a kormány az iskolai zöldség-, gyümölcs-, illetve tej-kifli-programok költségvetését a következő tanévre. A mintegy 563 millió lejes összeg tartalmazza azokat a támogatásokat is, amelyeket az Európai Mezőgazdasági Garantálási Alapból kapott erre a célra Románia – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A programokban 1,9 millió 1-8. osztályos diák részesül, beleértve azt a 2648 ukrajnai gyereket is, aki romániai iskolákban tanul. (RADOR Hírügynökség)

Villamos motorvonatokat vásárol a Román Vasúttársaság (CFR)

További 20 villamos motorvonat megvásárlására indított közbeszerzési eljárást a vasúti reformért felelős hatóság – közölte ma a Facebook-oldalán a szállításügyi miniszter. Sorin Grindeanu tájékoztatása szerint az EU helyreállítási alapjából finanszírozott beruházás értéke mintegy 180 millió euró.

A villamos motorvonatok a nagyvárosokat kötik össze, és Erdélyben a Nagyvárad-Kolozsvár-Segesvár-Brassó, Kolozsvár-Gyulafehérvár-Piski, Brassó-Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Bákó-Iaşi, Brassó-Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Bákó-Suceava útvonalon közlekednek majd.

A 160 ülőhelyes vasúti járművek maximális sebessége 200 kilométer óránként. A miniszter közlése szerint a karbantartásuk 270 millió euróba kerül majd a következő 30 évben. (Radio România Actualităţi)

A legtöbb termék ára továbbra is emelkedik

Az Országos Statisztikai Intézet ma közzétett adatai szerint a júniusi 15,1 százalékról júliusban 14,96 százalékra csökkent az éves infláció – közölte a Biziday-re hivatkozva a Marosvásárhelyi Rádió

A legtöbb termék ára továbbra is emelkedik, csupán az üzemanyag ára mérséklődött, alig 2 százalékkal, valamint a krumpli ára 12 százalékkal az előző hónaphoz képest. Január 1-hez viszonyítva azonban jelentős az áremelkedés. Az üzemanyag 35 százalékkal drágult, míg a krumpli 41 százalékkal. Az étolaj 51 százalékkal drágult, a kenyér esetében 25 százalékos az áremelkedés, a zöldségek átlagosan 21, a hústermékek pedig 12 százalékkal, mint az év elején. A villamos energia 15 százalékkal drágult, míg a földgáz esetében 70 százalékos az árnövekedés. A Román Nemzeti Bank legutóbbi jelentésében az idei év végére 13,9 százalékos, jövő évre pedig 7,5 százalékos inflációt jósolt. (Marosvásárhelyi Rádió)

Szabályozták a nyomkövető karpántok alkalmazását

Kiadta a kormány azt a rendeletet, amelynek értelmében Iaşi, Maros és Vrancea megyékbe valamint a fővárosban elektronikus nyomkövető karpántot kaphatnak azok, akik ellen távol-tartási végzés van érvényben.

Országszerte 95 000 ilyen eszközre lenne szükség, idén 1000 beszerzésére van lehetőség. A nyomkövető karpántot az agresszornak és a bántalmazottnak is viselnie kell, előbbinek kötelezően látható helyen. Az eszköz automatikusan jelez a rendőrségnek, ha a bántalmazó nem tartja be a kiszabott távolságot, illetve ez bizonyítékként is használható, a végzés megszegése ugyanis egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel jár.

2024-ben további 19 megyére terjesztik ki a nyomkövető karpántok használatát, a tervek szerint ekkor vezetik be Hargita, Kovászna, Brassó, valamint Szeben megyékben is. A hivatalos adatok szerint csak tavaly 40 ezer családon belüli erőszakos esetről tettek bejelentést. 2000 esetben az agresszorok a távol-tartási rendelet ellenére bántalmazták áldozatukat. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR