sursa foto: https://www.homedit.com/create-illusion-of-higher-ceiling/

Supranumit de specialiștii în design interior și „al 5-lea perete”, tavanul are un potențial uriaș de amenajare, culoarea, textura și modelele aplicate acestuia putând schimba decisiv întregul aspect al unei încăperi. Plafoanele nu sunt tocmai principalele detalii cărora le acordăm atenție atunci când amenajăm o locuință, însă acestea au un impact major în crearea și menținerea unui aspect deosebit, fiind capabile să ureze un călduros bun-venit și celui mai pretențios vizitator. (Non)culoarea clasică pentru tavane este cel mai adesea albul, întrucât este potrivită cu majoritatea stilurilor de amenajare, simplifică foarte mult restul procesului de decorare și oferă impresia de mai mult spațiu. Aceasta este o concepție greșită foarte des întâlnită în proiectarea unei încăperi, pentru că plasate cu atenție și folosite cu moderație, culorile pot transforma un spațiu convențional într-unul creativ și plin de farmec, dincolo de mărimea reală a camerei. În plus, remodelarea celui de-al „cincilea perete” este o metodă rapidă și mai puțin costisitoare de renovare, comparativ cu reînnoirea întregului aspect al încăperii. Fie că optați să-l vopsiți într-o nuanță puternică și îndrăzneață, fie că îl decorați cu panouri de diferite tipuri, amenajați o scafă de lumină sau îl acoperiți cu grinzi, un design spectaculos al tavanului, indiferent că este vorba despre cel al dormitorului, al livingului, al bucătăriei sau chiar al băii, poate da camerei un caracter unic, individual și inimitabil, lăsând o impresie cel puțin răsunătoare în mintea oricui. Decorarea plafonului variază de la cameră la cameră, depinzând foarte mult de spațiul disponibil, de ceilalți patru pereți „vecini” și de tematica generală a casei, însă tot ceea ce contează este să abandonați ideea de simplu și plictisitor și să imprimați o notă de eleganță și autenticitate.

* Faceți mici retușuri – Înainte de a începe decorarea propriu-zisă, asigurați-vă că suprafața este lipsită de imperfecțiuni, în special de crăpături. În cazul aplicării unui tavan fals sau a unor bârne de lemn, aceste mici defecțiuni pot fi neglijate.

* Adăugați tavanului puțină culoare – În funcție de înălțimea camerei, puteți apela la câteva „artificii” care vor evidenția această importantă zonă a încăperii. Cu ajutorul culorii puteți să micșorați sau să măriți vizual spațiul.

– O cameră mare, cu tavan înalt poate da senzația de dezechilibru atunci când mobilierul, pardoseala și accesoriile ocupă jumătatea de jos a camerei, lăsând partea de sus goală. În acest caz folosiți pentru plafon o culoare mai profundă. Tavanul vopsit într-o culoare mai închisă decât pereții va duce la micșorarea vizuală a spațiului. În cazul în care optați să adăugați un design mai special tavanului, țineți cont de faptul că liniile orizontale sunt potrivite doar în camerele cu plafoane înalte.

– Dacă vă confruntați cu problema tavanelor prea joase, folosiți pentru amenajarea acestora culori mai deschise decât cea a pereților, pentru simplul motiv că vor reflecta lumina și vor crea iluzia de tavan mai înalt. Pentru amplificarea spațiului folosiți culori deschise și luminoase atât pentru tavan, cât pentru și pentru pardoseală. Plafoanele mai deschise creează un efect impunător și dau iluzia unui spațiu mare și luminos. O altă condiție a unui decor reușit este să alegeți o vopsea satinată sau (semi)lucioasă, întrucât lumina se va reflecta de pe suprafața tavanului și va compensa, într-o oarecare măsură, efectul de „coborâre” al unei culori mai întunecate. În acest caz, însă, suprafața tavanului trebuie să fie impecabilă, pentru că vopseaua ușor reflectorizantă va evidenția chiar și cele mai mici defecte. Unele dintre cele mai utilizate nuanțe care se potrivesc de minune unor tavane „altfel” sunt galben pal, bleu ciel, roz pudrat, bej sau piersică, dar absolut orice nuanță pastelată și delicată a unei culori poate ocupa un loc de cinste la înălțime.

– Stilul de design interior ales pentru amenajarea încăperii poate impune folosirea unor culori specifice acestuia. De exemplu, unei case moderne cu tavan înalt, amenajată într-un mix neconvențional de mobilier modern și tradițional, i se poate aplica la nivelul pereților o nuanță de roz, iar pentru tavan se pot folosi culori calde, neutre, precum griul nisipiu, pentru a oferi un fundal neconcurent mobilierului și celorlalte elemente de design.

* Mizați pe un decor „de efect”

Lambriurile pentru tavan reprezintă o altă opțiune pentru decorarea acestuia, mai ales dacă tavanul prezintă denivelări inestetice. Cu ajutorul lambriurilor puteți obține un tavan surprinzător și durabil în timp, fiind potrivite pentru orice stil de amenajare interioară, nu doar pentru cel rustic, cum ar fi normal. Stilul rustic este, într-adevăr, caracterizat de naturalețe și simplitate, astfel, că o cameră decorată în acest stil poate avea la nivelul tavanului grinzi din lemn. Odată cu aplicarea lambriurilor sau a grinzilor, puteți încorpora și diferite surse de lumină, montate în cel mai neașteptat mod. Un tavan lambrisat este ideal nu doar pentru living sau dormitor în stil rustic, ci și într-un decor contemporan, minimalist sau chiar industrial, dacă optați pentru lambriuri albe sau gri. Tavanele casetate, mai ales dacă sunt din lemn sau dacă imită lemnul, pot aduce un aer vintage încăperii. Placarea tavanului cu lambriuri de lemn are cel puțin două avantaje practice deosebite: cablurile, țevile și imperfecțiunile nu mai sunt vizibile, iar camera este mult mai bine izolată termic și fonic.

– Un tavan impunător poate fi realizat foarte ușor și cu ajutorul unor bârne false din polistiren, care imită grinzile expuse. Alegeți unele cu aspect de lemn, într-un living amenajat în stil rustic ori industrial, sau adăugați un strop de dramatism atmosferei cu ajutorul unor bârne într-o culoare contrastantă cu cea a tavanului. Dacă tavanul este alb, grinzile decorative negre vor conferi personalitate încăperii. Puteți opta pentru grinzi false de aceeași culoare cu cea a tavanului în cazul în care doriți să aduceți un plus de adâncime spațiului, fără a tulbura armonia decorului.

– Folosirea tapetului în decorarea tavanului unei încăperi nu este o practică foarte comună însă, prin multitudinea de culori, texturi și modele în care se găsește astăzi pe piață acest element decorativ, o astfel de decorare merită adusă în atenție. Dacă doriți să creați impresia de înălțime, nu uitați să folosiți o culoare deschisă de tapet și eventual un model cât mai simplu. Tapetul pe tavan nu aduce doar un plus de fantezie în amenajare, ci și ajută la definirea ei – la fel cum o fac și finisajele pardoselilor. Tapetul creează iluzia de încăperi mai înalte. Dacă tavanul iese ușor în evidență, privirile urcă și, automat, atenția se concentrează asupra înălțimii spațiului. În plus, dacă exista imperfecțiuni superficiale pe suprafața tavanului, le puteți acoperi cu ajutorul tapetului. Ați putea crede că vă veți simți copleșiți într-o cameră unde atât pardoseala, cât și tavanul strigă după atenție, dar nimeni nu spune că ambele trebuie să aibă finisaje foarte încărcate, așa cum nimeni nu poate susține că tapetul trebuie aplicat doar în living, dormitor sau alte camere principale ale locuinței. Puteți decora cu tapet tavanele holurilor, dressing-urilor și ale băilor, sau, de ce nu, îl puteți aplica doar pe o porțiune a tavanului, ca de exemplu doar în colțuri. Un dezavantaj l-ar putea constitui faptul că lipirea acestuia pe tavan este mult mai groaie decât pe pereți, dar un tapet cu imprimeu geometric, cu stele, păsări, fluturi, flori sau unul cu un peisaj fabulos merită orice efort. Chiar și în spațiile cele mai neutre (dacă ne permiteți exprimarea), tapetul poate face schimbări majore din punct de vedere cromatic, rezultând o amenajare cât se poate de clasică, și totuși fără frică de culoare și de inedit.

– O altă metodă de decorare a plafonului, și cea mai folosită, este tavanul fals. Acesta este ușor de asamblat, poate avea orice culoare doriți și oferă un confort termic ridicat.

– Este universal valabil faptul că oglinzile măresc spațiul, iar pentru o încăpere de o înălțime mică sau medie acestea reprezintă soluția ideală. Nu numai că dau amploare, dar oferă și o notă de eleganță, rafinament și bun gust spațiului amenajat.

– Folosite preponderent în amenajarea interioarelor în stil clasic și neoclasic, elementele decorative din poliuretan, cum ar fi profile/panouri/rozete/casete decorative, se pretează, în funcție de model, și altor stiluri de amenajare: contemporan, eclectic, scandinav etc. Deși sunt elemente aparent simple, fac o mare diferență în aspectul locuinței.

– „Ornarea” tavanului cu o bordură colorată nu este o tehnică decorativă nouă, dar este extrem de eficientă. Dacă încadrați tavanul într-o bordură realizată cu ajutorul a două nuanțe apropiate ale aceleiași culori, veți crea un efect tridimensional foarte atractiv. Plafonul va arăta aproximativ ca o casetă sau ca o tavă întoarsă, dând iluzia de înălțime.

Tavanul în dungi este mai puțin popular, probabil și pentru că este destul de greu de realizat și nu se potrivește chiar în orice spațiu. În principiu, un dormitor mic va avea doar de câștigat de pe urma unui tavan cu dungi, dar nu și un living de mari proporții, întrucât acestea tind să micșoreze optic spațiile mari și să le mărească pe cele mici. Cele mai potrivite sunt combinațiile de dungi alb-negru sau de dungi albe cu diverse nuanțe pastel. Puteți alege între utilizarea unor fâșii diferite de tapet, sau, dacă sunteți suficient de curajoși (și talentați), pur și simplu, le puteți picta, bineînțeles, pe baza unui contur realizat în prealabil.

– Aplicarea stickerelor este o altă metodă unică și surprinzătoare de ornamentare a tavanelor. Și nu vorbim aici despre steluțele fosforescente care nu ar trebui să decoreze decât camera copilului, ci despre stickerele realizate din vinilin acrilic, într-o varietate de forme și culori. Alegeți unele cu modele florale pentru centrul tavanului, care să încadreze estetic lustra sau candelabrul din living și veți obține cel puțin un design „de efect”. Totuși, aplicați-le doar pe un tavan alb, pentru că vor aglomera prea mult „atmosfera” în cazul în care plafonul are o altă culoare.

– Cornișele delimitează tavanul de perete și acoperă eventualele imperfecțiuni apărute în urma vopsirii, iar profilele și baghetele decorative din polistiren conferă o distincție aparte plafonului. Puteți alege modele ornamentate sau simple, albe, argintii, aurii, negre sau de culoarea lemnului, în funcție de stilul amenajării.

Trucuri pentru amenajarea tavanelor prea joase sau prea înalte

* Încercați iluminarea orientată în sus – Aceasta este una dintre cele mai bune soluții, dacă doriți să faceți tavanul să arate mai mare. Nu vă fie teamă să vă folosiți de pereți! Corpurile de iluminat montate pe pereți a căror lumină este orientată în sus vor crea o atmosferă caldă și confortabilă, astfel încât vă veți putea bucura de căminul dvs. la maxim.

* Fiți atenți la tipul de mobilier ales – De obicei, atunci când alegem mobilierul pentru casă, avem tendința de a lua decizii bazându-ne exclusiv pe aspect, fără a lua în considerare funcționalitatea. Mobila cu profil redus este perfect proiectată pentru locuințe cu tavane joase, întrucât mărește spațiul dintre tavan și podea, ceea ce face ca încăperea să pară mai spațioasă și mai răcoroasă.

* Utilizați pereți din sticlă sau ferestre de la podea până în tavan – La fel ca și oglinzile, sticla are proprietatea de a reflecta lucrurile din jur. De aceea, un perete de sticlă sau o fereastră generoasă va crește sentimentul de spațiu și va oferi mai multă lumină naturală. Cu cât mai luminos, cu atât mai bine, mai ales în ceea ce privește designul interior.

* „Ridicați” ușile și agățați tablourile aproape de tavan – În general, ușile de interior au aproximativ aceleași dimensiuni, cu mici excepții. O ușă de la podea până în tavan poate părea ciudată la început, dar trebuie să admitem că aceasta este o idee strălucită pentru a crea iluzia unui spațiu mai mult decât generos. Pentru un rezultat ieșit din comun folosiți imagini sau picturi înrămate verticale. Zidurile vor arăta mai înalte, astfel încât și distanța dintre tavan și podea va părea mai impresionantă.

* Agățați perdelele cât mai aproape de plafon – Perdelele sau draperiile lungi și bogate vor accentua întotdeauna ideea de expansiune. Chiar dacă ferestrele sunt mici, perdelele din podea până în tavan vor dezvălui caracteristici magnifice ale camerei, de care poate nu erați conștienți până atunci. Un lucru foarte important este să asortați și să coordonați suprafața tavanului cu modelul sau culoarea tratamentelor pentru ferestre, indiferent că este vorba de perdele, draperii sau jaluzele și rolete.

* Pictați o diagonală pe perete – Un alt sfat grozav pentru a crea iluzia unui tavan mai înalt este de a picta o diagonală pe unul dintre pereți. Aceasta va deschide spațiul, și va schimba cu totul perspectiva. Pentru cele mai bune rezultate, porniți de la centrul peretelui și terminați pe colțul din stânga sus al camerei (sau colțul din dreapta sus, în funcție de ce perete vă decideți să utilizați).

* Evitați să folosiți lustre suspendate – Lustrele suspendate sau candelabrele sunt special concepute pentru tavane înalte, în principal, deoarece acestea fac plafonul să pară mai aproape de podea. Dacă aveți tavane joase, sfatul specialiștilor ar fi să utilizați corpuri de iluminat montate la același nivel, chiar dacă acestea nu pot avea măreția celor suspendate.

– Profitați de modelul lustrei sau al aplicei pentru a-l continua și pe tavan. De exemplu, dacă aveți o lustră argintie folosiți un tapet cu ramuri sau frunze de dimensiuni mai mari, în aceeași nuanță, pentru a-l lipi pe tavan. La fel procedați și în cazul unei lustre aurii. Dacă aplica respectivă are un model aparte, un peisaj, de exemplu, realizați, în măsura posibilităților, un model care să se continue de jur împrejurul obiectului de iluminat.

* Evitați dezordinea – Dezordinea, fie ea doar la nivel vizual, va reduce din dimesiunea plafoanelor. Îndepărtați orice detaliu de prisos sau orice piesă de mobilier în plus. Un design interior simplu va permite o vizualizare extinsă, astfel încât veți fi capabili să utilizați și cel mai mic spațiu de stocare de care dispuneți.

* Folosiți un covor cu profil îndrăzneț – În cazul în care nu puteți impresiona prin decorarea prea simplă sau inexistentă a tavanului, atrageți atenția printr-un covor cu modele accentuate. De fapt, nici măcar nu trebuie să folosiți un covor, ci doar încercați să păstrați interesul la nivelul podelei, folosind diferite tipuri de forme și texturi, printr-un parchet lucios impecabil sau printr-o gresie montată asemeni unei table de șah.

* Păcăliți ochiul prin utilizarea unor rafturi interminabile – Nu contează ce vă decideți să păstrați pe ele – cărți, obiecte decorative, poze cu cei dragi -, atât timp cât le utilizați, peretele va apărea mai înalt, și astfel mai departe de tavan.

* Accesoriile înalte sunt mai mult decât binevenite – Lumânări, flori/plante, ramuri sau orice alte accesorii înalte care le aveți prin casă vor fi utile în acest caz. Amintiți-vă de contraste și utilizați tot ceea ce se poate pentru a le crea. De exemplu, puteți decora masa din living cu ajutorul unui vas mic rotund, cu ramuri subțiri înalte.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.homedit.com/create-illusion-of-higher-ceiling/

http://www.shelterness.com/50-ceiling-design-ideas/

http://www.housebeautiful.com/room-decorating/g1520/ceiling-decorating-ideas/?slide=2

https://www.fromhousetohome.com/ways-to-decorate-the-ceiling/

https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/g78/statement-ceilings-home-design/

https://www.thespruce.com/budget-ceiling-decoration-inspiration-452839

https://hvmag.com/home-real-estate/10-fabulous-ways-to-decorate-your-ceiling/