România rămâne printre statele europene cu cele mai ieftine locuințe

Realizator: Nicoleta Turcu – România rămâne printre statele europene cu cele mai ieftine locuințe. Cu toate acestea, un român are nevoie de 6,3 salarii medii brute anuale pentru a-și cumpăra un apartament standard, de 70 de metri pătrați, reiese dintr-un studiu de specialitate, publicat de compania de consultanță Deloitte.
Reporter: Mihaela Dumitrescu – Țara noastră se află pe locul al doilea în topul statelor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina, cu un preț mediu de 1.266 de euro metru pătrat. La nivelul României, în clasamentul pe orașe, primul loc nu este ocupat de Capitală, ci de Cluj-Napoca, unde prețul mediu se apropie de 2.000 de euro metru pătrat. Urmează București, cu puțin peste 1.500 de euro metru pătrat, și Brașov, în jur de 1.300 de euro metru pătrat. În privința gradului de accesibilitate a locuințelor, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament standard de 70 de metri pătrați, România se află pe locul 7 din cele 19 țări pentru care a fost calculat acest indicator, cu 6,3 salarii anuale pentru o astfel de achiziție. Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Cehia, unde este nevoie de 13,3 astfel de salarii, iar cel mai ușor își pot achiziționa o locuință irlandezii, care dau doar 3,1 salarii medii anuale. Într-o ierarhie a statelor cu cele mai scumpe locuințe, pe primul loc este Marea Britanie, cu o medie de aproape 5.000 de euro metru pătrat, apoi vin Austria, Franța și Germania, iar orașul european cu cele mai scumpe locuințe este Parisul, cu un preț mediu de peste 13.000 de euro metru pătrat pentru un apartament.
Realizator: Studiul Deloitte a analizat evoluția pieței imobiliare rezidențiale din 23 de țări și 68 de orașe europene, pe parcursul anului 2021./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 august)