Revista presei internaționale – 15 august

Presa internațională caută și astăzi răspunsuri privitoare la atentatul asupra scriitorului Salman Rushdie sau la viitorul curs al războiului din Ucraina

RADOR, 14 august 2022 – Riscurile din jurul centralei nucleare Zaporijia din sudul Ucrainei, unde Moscova și Kievul se acuză reciproc de mai bine de o săptămână de bombardamente, „cresc în fiecare zi”, citim în Le Soir. Publicația belgiană subliniază că primarul din localitate denunță „terorismul nuclear” al Rusiei, care „ar putea să se termină imprevizibil în orice moment”. Dincolo de Atlantic, Wall Street Journal notează că Rusia că folosește cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a șantaja Kievul și aliații acestuia. Publicația americană reamintește că luptele din jurul centralei nucleare Zaporijia s-au intensificat în ultimele zile, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina se luptă pentru a obține câștiguri semnificative pe câmpul de luptă, la aproape șase luni, într-un război care a uzat ambele părți.

După război și explozia prețurilor la energie, seceta este a treia mare amenințare la adresa siguranței alimentare a Europie și a lumii, notează Le Monde. După Marea Britanie, Franța sau Spania, autoritățile de la Amsterdam au anunțat oficial că țara este amenințată de o ”penurie de apă”. Cunoscute pentru ploile regulate, Țările de Jos se confruntă în ultimii ani cu secete repetate. Râurile și lacurile se usucă, peștii, amfibienii, insectele mor, iar fermierii încep să utilizeze apele freatice, spre nemulțumirea asociațiilor de protecție a mediului.
În analiza sa, Le Monde atrage atenția că, în fața riscurilor crescute de scufundare legate de creșterea nivelului oceanelor, prioritatea autorităților olandeze în alocarea rezervelor de apă dulce este protejarea digurilor, chiar înainte de furnizarea cetățenilor cu apă potabilă.

Mai multe cotidiene internaționale, printre care și La Repubblica, transmit că starea scriitorului Salman Rushdie este stabilă, iar familia anunță că a reușit să comunice cu el, constatând că simțul umorului i-a rămas intact. Din Guardian aflăm că Rishi Sunak, unul dintre cei doi candidați la succesiunea lui Boris Johnson, are opinii clare: ”Teheranul trebuie sancționat”. „Tragicul accident care i s-a întâmplat lui Rushdie”, printre altele de origine indiană, la fel la Sunak, „trebuie să fie un semnal de alarmă pentru Occident”. Iar Gărzile Revoluționare iraniene trebuie plasate pe lista neagră a organizațiilor teroriste de către Marea Britanie. Între timp, în lipsa unor reacții oficiale din partea autorităților iraniene, agenția semioficială din Teheran, Fars, a publicat un editorial despre rănirea lui Salman Rushdie, exprimând speranța că acesta ”va muri curând”. Cel mai important ziar ultraconservator din Iran, Kayhan, a continuat în aceeași notă: „Felicitări acestui om curajos și conștient de datoria sa care l-a atacat pe apostatul Rushdie”.

”O altă delegație americană aterizează la Taipei”, titrează Corriere della Sera
Noua misiune diplomatică pe insulă a unui grup de senatori, după vizita lui Nancy Pelosi de la începutul lunii august, a provocat din nou o reacție dură din partea Chinei. Republica Populară consideră Taiwanul o parte „indivizibilă” a teritoriului său. În cadrul misiunii, care se va încheia luni și care face parte dintr-o călătorie diplomatică mai amplă în regiunea India-Pacific, delegația va discuta despre relațiile bilaterale și securitatea regională, dar și despre cooperare economică în domeniul semiconductorilor, după cum precizează cotidianul central italian. Washington Post avertizează asupra consecințelor acestor vizite succesive: ”Guvernul președintelui chinez Xi Jinping a întrerupt, de asemenea, discuțiile cu Statele Unite privind problemele militare și schimbările climatice, o decizie despre care experții în politică externă se tem că ar putea pune în pericol progresul discuțiilor la viitorul summit global privind clima din noiembrie”, conchide The Post.

(Agenția de Presă RADOR)