Semnificaţia religioasă a zilei de 15 august

De Sfânta Maria astăzi, peste aproximativ 2,3 milioane de români își serbează onomastica. Este ziua în care creștinii cinstesc momentul plecării Sfintei Fecioare Maria din lumea aceasta. Zeci mii de pelerini se află la mănăstirile închinate Maicii Domnului pentru a participa la sărbătoarea în locurile unde se află icoane considerate făcătoare de minuni. Despre semnificația religioasă a zilei, Remus Rădulescu.

Reporter: În cultul creștin, Maica Domnului este omul care se bucură de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi. Ea l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om, iar când a murit a fost ridicată cu trupul la cer. Credința bisericii că Fecioara Maria n-a rămas cu trupul în mormânt se bazează pe o tradiție păstrată din primele veacuri creștine. Sfântul Apostol Toma nu a fost la înmormântarea Mariei la Ierusalim și a venit după trei zile. Vrând să o mai vadă o dată pe Maica Domnului, a deschis mormântul și astfel a constatat că trupul ei dispăruse. De aici credința că Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer. Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România, de aceea sărbătoarea de astăzi este prilejul celor mai mari pelerinaje. Ortodocșii se adună la Nicula, Rohia, Moisei, Sâmbăta, Putna. Catolicii merg în pelerinaj la Radna în județul Arad și Cacica, Suceava.

Realizator: De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Radio România Cultural și Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Rohia din Maramureș, începând cu ora 10:00./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 august