2022. augusztus 16.

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgájával kezdődik ma az érettségi vizsgák őszi szessziója

Holnap az oktatási profil szerinti kötelező tantárgyból, míg csütörtökön és pénteken a szabadon választott tantárgyakból adnak számot tudásukról a maturandusok. A kisebbségi nyelven tanuló diákok részére az anyanyelv és az anyanyelvi irodalom vizsgákat szintén az elkövetkező napokban tartják.

A tanügyi tárca közlése szerint több mint 35.000 diák jelentkezett a ma kezdődő érettségi vizsgákra,  ezeknek közel két harmadát azok teszik ki, akiknek nem sikerült júliusban letenni az érettségit. Az őszi szesszión elért végleges eredményeket szeptember 3-án függesztik ki. (Radio România Actualităţi)

Szeptembertől változik a kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó szabályozás

Ennek értelmében baleset esetén elektronikus formátumban is elküldhető a közös megegyezéssel kitöltött kárbejelentési űrlap. Ugyanakkor kisebb lesz a biztosítási díj, amennyiben az online vásárolják meg és törlik a gépkocsi javítása idejére biztosított cserejárműre vonatkozó időkorlátot. Az új szabályozások szerint a Pénzügyi Felügyeletet már nem kötelező tájékoztatni a gépkocsi-tulajdonosokat a kötelező gépjármű-biztosítás díjszabásának módosításairól. (RADOR Hírügynökség)

Ismét tiltakoznak a rendőr szakszervezetek

Ezúttal a Belügyminisztérium előtt, miután a múlt héten a Pénzügyminisztériumnál álltak sztrájkőrséget. A rendőrök elégedetlenek béreikkel és kifogásolják, hogy a kormány folytatja azt a politikáját, hogy preferenciálisan nyújt béremeléseket a költségvetési alkalmazottaknak. A tiltakozók szerint a kormánykoalíció továbbra is semmibe veszi a rendőrök és a katonai nyugdíjasok jogait. A szakszervezetek holnap a szociáldemokrata és a nemzeti liberális párt székházai előtt szerveznek sztrájkőrséget. Legfontosabb követelésük a 2017-es bérezési kerettörvény alkalmazása, bizonyos juttatások növelése, illetve az, hogy az élelmezési költségek fedezésére szánt összeget igazítsák a költségek növekedéséhez. (RADOR Hírügynökség)

Majdnem 20 százalékkal több cég függesztette fel tevékenységét 2022 első felében, mint tavaly

Az Országos Cégnyilvántartó Hivatal (ONRC) adatai szerint a szóban forgó 7190 vállalat többségét, azaz 740-et a fővárosban jegyeztek be. A tevékenységüket átmenetileg szüneteltető vállalkozások száma 12,3 százalékkal emelkedett tavaly június végéhez képest. A legkevesebb felfüggesztett cég Ialomiţa, Tulcea és Kovászna megyében volt. Főként kereskedéssel, illetve autó és motorkerékpár javító, valamint más szolgáltató cégekről van szó – közölte ma az ONRC. (Agerpres)

Péntektől pályázhatnak az önkormányzatok a közvilágítás korszerűsítésére

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter közölte, hogy az érdekelt községek és városok vezetői mától nyithatnak felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap internetes felületén. Ez a feltétele annak, hogy benyújtsák pályázataikat és jogosultak legyenek a tárca által folyósított vissza nem térítendő hitelre. A program keretösszege az idén is – akárcsak tavaly 500 millió lej, azonban ez 50 százalékkal megemelhető, amennyiben erre lesz igény.

„A program célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. „A környezetkímélő közvilágítással egyúttal az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. A pályázó önkormányzatok a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának javítására és a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást kapnak. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25%-os csökkentéséhez kell hozzájárulnia” – emelte ki a tárcavezető.

Az ötezer lakosnál kisebb községek maximum egymillió, az ennél nagyobb községek kétmillió, a kisvárosok legfeljebb hárommillió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg ötmillió, az első rangú municípiumok esetében pedig hatmillió lej. Azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, akik még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes műszaki terveüket. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a projektek második elbírálási szakaszában.

A pályázati dokumentációt augusztus 19-én, reggel 10 órától tölthetik fel az önkormányzatok a Környezetvédelmi Alap internetes felületére. (RADOR Hírügynökség, az RMDSZ Tájékoztató alapján)

Székely Ervin, RADOR