MAGYAR NEMZET: Armata României are nevoie de perfecţionare

„România are nevoie de o armată modernă, prevăzută cu un armament la zi” – a evidenţiat premierul Nicolae Ciucă în mesajul său transmis cu prilejul Zilei Marinei Române. În opinia şefului guvernului, datorită războiului din Ucraina nevoia de dezvoltare a devenit şi mai urgentă.
Ciucă a subliniat că în urma reacţiilor necesare din cauza noilor provocări de securitate, modernizarea marinei militare din România s-a accelerat.
Într-o analiză publicată de curând, portalul polonez Defence 24 specializat în probleme militare, prezintă o imagine neomogenă a Armatei Române. Publicaţia apreciază că doar avioanele F-16 ale Armatei Române nu sunt capabile decât într-o măsură limitată să apere spaţiul aerian al ţării. Articolul respectiv se referă în privinţa României la un număr de 64.500 de militari români activi.
În ce priveşte dotarea armatei, analiza ajunge la concluzia că deşi România achiziţionează tehnologia din cea mai nouă generaţie, cum ar fi HIMARS sau PATRIOT, marea majoritate a acestora sunt vechi.
În analiză se vorbeşte despre 717 de tancuri, dar se adăugă în acelaşi timp că printre acestea se mai află încă şi cele de tip T-55. Situaţia se prezintă puţin mai bine în privinţa vehiculelor de luptă pentru infanterie, în cadrul cărora MLI-84 Jderul Spike este prevăzut cu rachete spărgătoare de armuri. În cazul vehiculelor blindate se află în curs programul de completare Piranha 5, dar vehiculele Piranha 3 se află deja în folosinţă. Referitor la această categorie polonezii mai menţionează cele aproximativ 300 de Humwee, respectiv şi faptul că formaţiunile speciale vor primi JLTV blindate noi. Analiştii polonezi nu sunt încântaţi nici de cele 17 aparate de zbor F-16 Fighting Falcon şi, respectiv, de „doar 17 MiG 21 LanceR” în stare de funcţionare.
După cum se formulează în articol, „capacitatea forţelor aeriene destinate apărării spaţiului aerian al României este foarte limitată”.
În acelaşi timp se menţionează că se are în vedere şi cumpărarea din Norvegia a variantei 32 F-16 AM/BM. Pe termen lung aceste aparate vor trebui schimbate cu F-35 – se precizează în analiza citată. Se mai menţionează tot aici şi prezenţa a 58 elicoptere IAR 330 şi doar a 2 drone Shadow 600.
În luna martie, într-o declaraţie acordată emisiunii în limba română a Europei Libere, nici expertul în securitate internaţională Claudiu Degeratu nu s-a arătat încântat de potenţialul tehnologic al armatei: „Nu avem forţe maritime, avioane de vânătoare abia câteva, în afara câtorva F-16.(…) Am pornit-o foarte de jos: marea parte a echipamentului datează încă din perioada comunistă. Iar dintre acestea doar o mică parte – destinată exclusiv pentru activitatea în cadrul NATO – dispun de pregătire de luptă corespunzătoare.” (MTI)

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 15 august 2022 – Autor: István Pataky

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/08/fejlesztesre-szorul-romania-hadserege

Traducerea: Imola Stănescu